Live

A fost deschis dosar penal pe numele lui Călin Georgescu pentru promovarea cultului lui Zelea Codreanu și Ion Antonescu

Data actualizării: Data publicării:
Călin Georgescu (stânga) alături de George Simion la manifestațiile AUR organizate la Iași de ziua Unirii Principatelor. Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Parchetul General a deschis un dosar penal pe numele lui Călin Georgescu pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid și crime de război. Sesizarea a fost făcută din oficiu, după ce președintele de onoare al AUR i-a lăudat pe liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu, personaje istorice vinovate de crime și genocid, în aparițiile televizate din ultimele săptămâni.

Într-o emisiune televizată, Călin Georgescu a spus că liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu s-a luptat pentru moralitatea ființei umane”. Georgescu a vorbit și despre Ion Antonescu, pe care l-a numit martir

Dosarul penal a fost deschis în temeiul art. 5 din OUG 31/2002. Această ordonanță se referă la interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război. 

Articolul 5 prevede: Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”.

Într-o intervenție avută pe 31 ianuarie la Antena 3, Călin Georgescu a spus că liderul legionar Zelea Codreanu și Ion Antonescu au făcut și fapte bune”, dar și fapte pe care nu le poate comenta, dar pe care trebuie să le demonstreze istoricii”.

De asemenea, președintele de onoare al AUR a mai declarat, referitor la Codreanu și Antonescu, că față de martiri nu poate să aibă păreri” și că îngenunchează în fața poporului român”. Georgescu a mai spus că poporul român nu este anti nimic” în general, în momentul în care a fost întrebat despre Holocaustul din România. În aceeași intervenție televizată, vorbind despre asasinarea lui Nicolae Iorga și Armand Călinescu la ordinul legionarilor, Călin Georgescu, a transmis că „Istoria este mistificată”.

Totodată, într-o emisiune de la Realitatea Plus, din 6 februarie, Călin Georgescu a declarat că „legionarii sunt eroi ai României”.

Citește și: AUR, noi afirmații scandaloase: Istoria Holocaustului, o tema minoră. Muraru: Partidul extremist a depășit cadrul legal

Regimul național legionar, condus de Ion Antonescu și instaurat în România în 1940, a legiferat atunci o serie de măsuri de excludere din viața publică a evreilor. Începând cu 1941, violențele fizice împotriva evreilor s-au generalizat și a început deportarea masivă a lor către Transnistria, unde mulți dintre ei și-au pierdut viața în lagăre. În România, promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid a fost încadrată drept infracțiune printr-o ordonanță de urgență din 2002 și se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare.

Citește și: Parchetul General anchetează AUR pentru minimalizarea Holocaustului

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

BEC a decis că un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online. E „o încercare de intimidare”

Alegeri prezidențiale 2024: Cristian Diaconescu, Ana Birchall și Călin Georgescu, independenții care pot influența rezultatele

Ciolacu cere demisia șefului Comisiei pentru controlul SRI: „De unde ştie că Simion e spion rus? A atras serviciul în campanie”

Alegeri prezidențiale 2024: George Simion, candidatul controversat interzis în două țări vecine

Partenerii noștri