Live

Video Pericolul depresiei de Crăciun. Cum putem să înfruntăm haosul și stresul de sărbători

Data publicării:
Unii oameni fac cu greu față suprasolicitării din perioada Crăciunului. Credit foto: Guliver/Getty Images

Sărbătorile reprezintă, pentru unii, o perioadă de bucurie și reuniune cu familia. Pentru alții, în schimb, sunt un coșmar. Se confruntă cu stres, singurătate și anxietate, ajungând chiar la episoade depresive din cauza sarcinilor care îi copleșesc. Studiile arată că organizarea și așteptările realiste ne pot ajuta să trecem cu bine de depresia de Crăciun.

Stresul provocat de sarcinile de final de an, alergătura după cadouri și aglomerația din oraș îi epuizează pe mulți. Unii oameni fac cu greu față suprasolicitării acestei perioade încărcate.

„Un dezastru, un dezastru, un dezastru. Nebunie peste tot, și în magazine, locuri de parcare nu. Greu în autobuze, peste tot e super aglomerat! E o perioadă agitată, dar pentru mine, cel puțin, nu este epuizantă. Adică sunt plină și de entuziasm!”, spune o tânără.

„Da, simt că este mai aglomerat, dar contează cum privești. Crăciunul e o sărbătoare foarte faină, sărbătorim nașterea Mântuitorului, speranța, lumina. Dacă te concentrezi pe asta, nu te afectează lucrurile din jur așa de tare”, e de părere o altă tânără.

„Da, e chiar foarte aglomerată perioada asta și este foarte stresantă, cauți cadouri încontinuu și nu știi ce să cumperi”, susține un tânăr.

„Alegerea cadourilor potrivite amplifică stresul resimțit la final de an. Târgurile de Crăciun sunt soluția potrivită pentru a gasi ceea ce căutăm, însă, de multe ori, aglomerația de aici ne face să ne simțim epuizați”, transmite Bianca Timșa, jurnalist Digi24.

Psihologii spun că trebuie să ne organizăm din timp, pentru ca sarcinile de sărbători să nu ne extenueze.

„Liste și liste cu liste! Și din timp! Adică mi le planific pe toate din timp! Nu simt burnout-ul. E super degajat și la serviciu, s-au îndeplinit toate deadline-urile”, spune o tânără din Cluj-Napoca.

„La final de an suntem foarte agitați, suprasolicitați și din punct de vedere financiar, și din punct de vedere al activităților, și emoțional. Studiile arată că organizarea în timp și în sarcină de lucru și să am așteptări realiste, asta cumva moderează starea aceea de bine. Deci eu mă voi simți bine și mă voi pregăti cu un chef fenomenal pentru sărbătorile de iarnă”, spune Lenke Iuhos, psiholog.

Depresia de sărbători poate trece odată cu ele. Dacă persistă, e necesar să apelăm la ajutorul unui specialist.

reporter: Bianca Timșa
operator: Radu Tomuleț

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Moș Crăciun, folosit ca amenințare în educația copiilor. Ce spun psihologii despre metoda la care apelează părinții înainte de Crăciun

Cum va fi vremea de Crăciun în fiecare regiune a țării. Estimările meteorologilor pentru următoarele două săptămâni

România, pe primul loc în clasamentul european al scumpirilor. Ce strategie au comercianții: „Un Crăciun la suta de grame”

Îndemnul unei jurnaliste britanice: să renunțăm la cadourile de Crăciun. Cum argumentează

Partenerii noștri