Operațiunea „Demetra”. Zeci de mii de tone de legume și fructe riscă să se strice în camioane
2.400 de TIR-uri cu fructe şi legume au fost verificate în 24 de ore la punctele de intrare în ţară. Autorităţile spun că prin operațiunea botezată „Demetra” (după numele zeiței agriculturii în mitologia greacă - n.r.) au descoperit marfă introdusă fără documente legale, având suspiciuni de evaziune fiscală.
Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut
Cât vor costa sărbătorile de iarnă anul acesta. Carnea de porc se poate scumpi cu până la 15%. De unde putem face economii
De pe tarabe, direct la gunoi
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200% mai scumpă
O salată făcută acasă poate conține 10 pesticide
Salata, roșiile și mărarul din serele din sudul țării sunt pline de pesticide
Lista alimentelor recomandate pe timp de caniculă
Statul la stat. Cum ajung românii să își ia zilnic porția de pesticide
„Rebelii” din carantină: „N-o respect, sincer n-o respect! Să-mi facă orice”
Se verifică circuitul mărfurilor și circuitul documentelor. Inevitabil, au loc blocaje la granițe și întârzieri și există riscul ca marfa să se strice în camioane, în condițiile în care magazinele așteaptă aprovizionarea cu fructe și legume proaspete, odată cu apropierea Paștelui.
Pe de altă parte, Asociaţia Marilor Retaileri susţine că TIR-urile sunt oprite la graniţă după ce Liviu Dragnea a declarat că legumele şi fructele importate sunt de proastă calitate. Mai mult, liderul PSD a cerut ANAF și vameșilor să verifice TIR-urile cu marfă străină.
Cei de la Antifraudă susțin însă că nu există nicio legătură cu dispoziţii venite pe linie politică, sunt controalele obișnuite care se fac în apropierea Paştelui.
Reprezentanţii Asociației Marilor Reţele Comerciale din România fac un apel la autorități, într-un comunicat de presă, şi le cer să țină cont de blocajele care împiedică aprovizionarea magazinelor. „Facem un apel la autorităţi să ţină cont însă de faptul că în acest moment există sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume şi fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga ţară”, se arată într-un comunicat al AMRCR.
Potrivit sursei citate, camioanele, care provin inclusiv din UE, din spaţiul european de liberă circulaţie a mărfurilor, sunt sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu fac faţă volumului mare de marfă ce trebuie controlată, prin urmare aceasta se deteriorează. Acest blocaj, care durează deja de peste o zi, afectează atât consumatorii, cât şi comercianţii. „Sperăm ca acţiunile autorităţilor de combatere a comerţului ilicit să fie făcute cu discernământ, astfel încât activitatea celor care operează cu bună-credinţă, în condiţii de legalitate deplină, să nu fie afectată”, este apelul Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România.
AMRCR admite că există o luptă comună, că este partener cu autorităţile, dar doreşte să găsească împreună un mod de cooperare din care consumatorii să nu aibă de suferit şi familiile din România să aibă legume şi fructe pe masa de Paşte.
Mărar și pătrunjel din „zone de risc”, precum Iranul
Într-un răspuns, oficialii spun că procedura din vamă constă într-o simplă sigilare a TIR-urilor care nu durează mai mult de câteva minute.
Aurelian Constantinescu, director general adjunct la Direcţia Generală a Vămilor, a declarat pentru Agerpres că DGV face verificări doar pe linia prevenirii şi combaterii fraudelor, deoarece s-a constatat că sunt mărfuri care vin din zone de risc. „De ce avem în vedere să facem asemenea verificări? Repet, pe linia prevenirii şi combaterii fraudelor şi a fiscalizării, nu pe linia competenţelor altor instituţii. Am constatat că sunt mărfuri care vin din zone de risc, de exemplu din Iran. Am constatat că vine pătrunjel sau mărar din Iran. Era normal să ne sesizăm şi să derulăm nişte verificări pe această linie. Toate societăţile sunt într-un plan de control ulterior. Controlul ulterior se derulează pe o perioadă de 3 ani de la data depunerii declaraţiei”, a explicat Aurelian Constantinescu.
Pe de altă parte, și comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au început a doua etapă a campaniei naţionale de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în marile lanţuri de magazine de tip hipermarket şi supermarket, depozite şi pieţe en-gros, informează News.ro.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a transmis, miercuri, „un ultim avertisment” către Autoritatea Sanitar-Veterinară, Protecţia Consumatorului, Antifrauda şi Vămi, spunând că, dacă cei de la aceste instituţii nu sunt în stare să analizeze fiecare fruct sau legumă care intră în România, ca să nu mai intre produse nesănătoase în ţară, atunci să plece acasă. Dragnea a susţinut că „roşiile bune se păstrează pentru ţările din Vest, iar în România vin roşii proaste şi nesănătoase”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News