Live

O nouă formă de stres va apărea în perioada sărbătorilor din acest an. Soluțiile Universității Babeș-Bolyai pentru a-i face față

Data publicării:
O nouă formă de stres va apărea în perioada sărbătorilor din acest an. FOTO: Getty Images

Luna decembrie este luna sărbătorilor de familie, astfel că pandemia poate afecta grav relațiile sociale, cu impact asupra sănătății psihice a oamenilor. Organizația Mondială a Sănătății anticipează un al treilea val al pandemiei începând cu ianuarie 2021 (începând cu emisfera sudică) suprapus peste valul al doilea în emisfera nordică, care nu vor putea fi blocate imediat de potențiala vaccinare.

Cum va fi afectată sănătatea psihică în perioada sărbătorilor de iarnă? Răspunsul trebuie nuanţat, în funcţie de tipul de populaţie din care facem parte şi de suportul social pe care îl avem, spun specialiștii de la Universitatea Babeș-Bolyai care au redactat un ghid în acest sens.

În document se explică faptul că sărbătorile contribuie la creşterea nivelui de stres, atât pozitiv (eustres) cât şi negativ (distres). Pandemia poate amplifica major distresul. Important aici este să reducem doar distresul, manifestat adesea ca tulburările emoţionale!

Perioada sărbătorilor poate declanşa tulburări emoţionale şi psihice, mai ales pentru aceia care nu au un suport social adecvat. Și în acest caz pandemia poate complica problemele. Important şi aici este să reducem apariţia tulburărilor emoţionale şi psihice!

Sărbătorile amplifică simptomatologia, pentru aceia care nu au un suport social adecvat şi pot, în mod surprinzător, ameliora condiţia clinică pentru aceia care au un suport social adecvat, suport mobilizat mai puternic în perioada sărbătorilor prin natura tradiţiilor (ex. reîntâlnirea familiei reduce riscul de suicid, din cauza unei supravegheri mai crescute).

"Pandemia intră și aici în joc, ca un factor de stres suplimentar. Din nou, important aici este să reducem simptomatologia tulburărilor emoţionale şi psihice, atunci când ea apare.

Pentru a controla diversitatea şi complexitatea situaţiilor la care trebuie să facem faţă în această perioadă este important să ne planificăm şi să ne organizăm activităţile, mai mult decât o facem pe parcursul anului, dacă este cazul, cu creionul în mână şi cu hârtia în faţă, recomandă specialiștii UBB.

Gândirea raţională se referă la ceea ce ne dorim şi la cum ne dorim diverse lucruri. Este important să ne dorim lucrurile pe care le avem şi/sau pe care le putem avea, fără aşteptări nerealiste; tot aici este important să ne planificăm, măcar în termeni generali, activităţile pentru următorul an.

Apoi, formularea dorinţelor trebuie să fie în termeni preferenţiali, nedogmatici, acceptând faptul că, deşi încercăm să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a ne satisface dorinţele, s-ar putea ca lucrurile să nu stea aşa cum vrem noi; să acceptăm această situaţie, căutând şi găsind poate mulţumire în alte situaţii.

Să ne împăcăm cu trecutul, să fim mulţumiţi/fericiţi în prezent şi să privim cu optimism în viitor.

Din când în când să ne dăm timp pentru noi (10-15 minute în fiecare zi), – poate meditând, poate făcând ceva important pentru noi sau poate stând pur şi simplu -, nelăsându-ne cuprinşi de vârtejul sarcinilor de sărbători. Să facem în continuare lucrurile care ne fac plăcere (ex. sport)", se arată în documentul UBB.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Am decis să îngropăm orice tip de discuție”. Românii, dezbinați de alegerile prezidențiale, acasă sau la locul de muncă

Rectorul Universității Babeș Bolyai: „Hai să fim raționali, să unim româniile polarizate acum într-o Românie euroatlantică puternică”

„BRB”, „IDK” și alte abrevieri din mesaje schimbă felul în care sunt percepuți interlocutorii. Ce spun psihologii

Calvarul unei familii de români, la muncă în Franța. Au ocupat ilegal o casă, au renovat-o. „Copiii au lucrat cot la cot cu mine”

Partenerii noștri