O femeie din Maramureș a pierdut 32.000 de lei din câteva click-uri pe internet. Greșeala care i-a golit contul bancar
O femeie din Maramureș a rămas fără 32.000 de lei, după ce a fost înșelată online de escroci. Atrasă de un anunț văzut pe rețelele sociale, aceasta a vrut să cumpere acțiuni printr-o firmă de investiții. Doar că, în loc de un câștig frumos la care visa, s-a trezit cu banii lipsă din contul bancar. "Atenție la ce aplicații vă instalați pe telefon! Unele vă golesc conturile din bănci!", avertizează polițiștii.
Femeia de 59 de ani din Baia Mare văzuse, la începutul lunii, o reclamă pentru investiții pe internet. Cum dispunea de bani în cont, s-a gândit să cumpere câteva acțiuni printr-o firmă care se promova pe Facebook.
"A intrat pe un link, unde a completat un formular pentru a putea cumpăra acţiuni. La scurt timp a fost contactată de un reprezentant al aşa-zisei companii, a intrat pe un alt link, unde a completat datele cardului personal de la bancă (...) Marți, în urma consultării extrasului de cont, persoana vătămată a observat faptul că din contul său a dispărut suma de 32.110 de lei", au transmis reprezentanții IPJ Maramureş.
Femeia s-a dus imediat la Poliție și a povestit ce s-a întâmplat. Polițiștii au deschis un dosar pentru pentru înșelăciune, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și accesul ilegal la un sistem informatic.
Recent, și o femeie de 62 de ani din județul Iași a căzut pradă escrocilor. Și în acel caz, victima a accesat un site care promitea câştiguri rapide şi consistente prin investirea unor bani, respectiv cumpărarea de acţiuni la o societate comercială listată pe Bursa de Valori. Femeia și-a dat datele personale și numărul de telefon, însă în loc să se îmbogățească, a pierdut 19.000 de lei din două click-uri.
Recomandările polițiștilor pentru a nu deveni victimele escrocilor de pe internet
- Să verificați autenticitatea datelor prezentate de internet, contactând banca;
- Dacă primiți mesaje sau mail-uri din partea băncilor să fiți atenți la URL (adresa electronică) și să nu dați curs solicitărilor fără să verificați la bancă corectitudinea acestora;
- Evitați să acceptați instalarea unor aplicații pe dispozitivele dvs. la solicitarea unor necunoscuți, pentru că riscați să le dați acestora posibilitatea de a avea acces la informațiile de pe dispozitivul dumneavoastră;
- Nu introduceți datele cardului bancar în formulare pe care nu le-ați verificat în prealabil pentru a fi siguri că nu veți fi păgubiți.
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News