Live

Video O corabie misterioasă de 200 de ani a fost descoperită în Eforie. Arheolog: „E prima cercetare din România a unei epave în nisip”

Data publicării:
Epava are 20 de metri lungime și 4 metri lățime. Foto: Captură video Digi24

Corabia misterioasă care a blocat lărgirea plajelor din Eforie a fost scoasă la lumină. Arheologii lucrează cu grijă la dezgroparea misterioasei nave. Corabia a fost descoperită în urmă cu doi ani pe fundul mării. Însă atunci a fost acoperită cu nisip ca o măsură de conservare, în așteptarea unei echipe de arheologi care să o studieze.

Ambarcațiunea veche de 200 de ani a fost descoperită aproape de țărm. Epava are 20 de metri lungime și 4 metri lățime. În lipsa unor scafandri arheologi s-a luat decizia ca cercetările să fie făcute pe uscat.

„Cred ca e pentru prima dată și-n România când are loc o cercetare a unei epave în nisip. Trebuie să fim foarte atenți pentru că epava e într-o stare de conservare nu foarte bună”, spune arheologul Mihai Duca, pentru Digi24.

Descoperirea corabiei pe fundul marii a întârziat lucrările de lărgire a plajelor din Eforie și a dus la creșterea costurilor.

„Dacă această lucrare ar fi fost facută în 2020 cu scafandri cum am solicitat inițial, ar fi fost undeva în jur de 1oo.ooo de euro. Acum, până la această oră, costurile sunt estimate la 2.7oo.ooo de euro”, spune Marius Stamat, reprezentant constructor.

Dupa ce va fi studiată de arheologi, corabia va fi astupată la loc cu nisip. Fiind într-o stare avansată de degradare, nu poate fi extrasă și expusă într-un muzeu.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Scandal în timpul meciului: ”Dacă nu ștergi, te bat”. VIDEO Scene incredibile în Giulești: ”Luați-l pe ăsta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO Imagini cu recuperarea epavei Titan de pe fundul oceanului. Operațiunea a fost efectuată de un robot subacvatic

Atât de mult a scăzut nivelul Dunării, încât au ieșit la iveală epave ale unor nave scufundate în Al Doilea Război Mondial

Scafandrii italieni au recuperat trupul miliardarului Mike Lynch, decedat după scufundarea iahtului său în largul coastei Siciliei

Ce povești ascund artefactele recuperate de pe epava Titanicului și păstrate zeci de ani într-un depozit secret (BBC)

Partenerii noștri