Video Nicușor Dan, despre un eventual cutremur în București: Mi-e teamă de construcțiile de după '90
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, spune că se teme că în cazul unui cutremur mare în București, construcțiile de după 1990 ar putea fi un adevărat pericol.
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Incendiu puternic într-un bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Două persoane au fost evacuate
O femeie ar fi furat produse medicale dintr-un spital din Capitală. Acestea erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
Șofer filmat cu un copil în brațe, la volan. Ce amendă riscă bucureșteanul căutat acum de poliție
Bărbat de 23 de ani, sub control judiciar la cinci luni după plângerea unei tinere care îl acuză că a abuzat-o sexual în București
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri
VIDEO: Accident grav în Capitală. Au fost implicate patru mașini
Nicușor Dan spune că e „o variantă ideală” ca referendumul să aibă loc odată cu prezidențialele
Totodată, Nicușor Dan susține că orașul involuează, iar problema este deja de securitate națională.
"Mi-e teamă de construcțiile de după '90, cum se vor comporta construcțiile de după 90 la primul mare cutremur pe care îl vom avea în București.
Bucureștiul se sufocă, adică Bucureștiul involuează în ceea ce privește posibilitatea de a răspunde cu infrastructura la cât și cum se construiește. Acesta este primul palier și, în opinia mea, e de siguranță națională.
Modul în care se dezvoltă urban un oraș stimulează sau nu o mare firmă să își pună birourile la București, sau la Sofia sau în Belgrad sau în Budapesta", a declarat Nicușor Dan.
În urmă cu un an, Nicușor Dan spunea că Bucureştiul este capitala cea mai afectată de risc seismic din UE iar această problemă este o prioritate a primăriei.
"Bucureştiul este capitala cea mai afectată de risc seismic din Uniunea Europeană şi în primele zece oraşe din lume. Parte din problemă este că noi nu am conştientizat această problemă, ani de zile, după anul '90. A fost un impuls în anii '98-2000, după care problema cumva s-a dus într-o zonă secundară", spunea el, la o dezbatere publică.
În Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucureşti pentru anul 2022, realizat de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, se concluzionează că situația clădirilor aflate în pericol în caz de cutremur puternic este una serioasă. În document se arată că seismul reprezintă factorul de risc major pentru capital. În cazul unui cutremur asemănător cu cel din 1977, 23.000 de clădiri din Capitală pot suferi "avarii semnificative". Dintre acestea, o mie de clădiri pot fi avariate grav, respectiv la "nivel de colaps parţial sau total".
Potrivit documentului (pagina 97) în cazul unui cutremur puternic pot muri peste 6.500 de oameni şi ar fi peste 16.000 de răniţi grav, aproximativ 10.500 spitalizaţi, şi în jur de 13.000 răniţi uşor.
În urmă cu doi, pompierii ISU au simulat un cutremur de 7,2 în București. La finalul exercițiului, ei spuneau că "este posibil ca într-o situaţie reală, lucrurile să nu funcţioneze ideal".
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News