Newsweek: Din arhivele ANRM au fost furate contractele privind Roșia Montană și Sterling
Zeci de documente secrete de stat, în baza cărora au fost cedate resurse strategice ale României, de miliarde de euro, în anii 90 și după 2000, au fost furate din sediul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, relatează Newsweek.ro. Este vorba despre dosarele Roșia Montană și Sterling.
Zecile de acte din proiectele Roșia Montană și Sterling au dispărut din sediul Agenției Naționale de Resurse Minerale „de pe un raft de la etajul al treilea”, încă în perioada 2015-2017, relatează revista Newsweek în ediția electronică.
„Pe un raft dintr-un birou de la etajul al treilea se aflau mai multe documente de la Roșia Montană. Erau documente emise de ANRM. Lângă ele se afla și un dosar care avea legătură cu concesiunea Sterling. Cine a luat documentele de la Roșia Montană a pus mâna și pe acel dosar cu documente de la Sterling. Toate aceste documente erau clasificate. Nu se știe cine le-a luat”, a spus una dintre surse.
Mai exact, este vorba despre dosarul licenței de exploatare a aurului de la Roșia Montană (în jur 500 de documente semnate), dar și din cel al unor zăcăminte de hidrocarburi din Marea Neagră.
Dispariția acestor documente este cu atât mai importantă cu cât, anul acesta, licența de exploatare a aurului de la Roșia Montană expiră, iar Guvernul Dăncilă trebuie să decidă dacă o prelungește sau nu.
Acționarul majoritar al companiei Roșia Montană Gold Corporation, Gabriel Resources, a cerut despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru că nu a primit autorizațiile necesare pentru a demara proiectul minier. Afacerea cu aurul românesc a fost demarată de controversatul afacerist de origine română, Frank Timiș în 1995.
Newsweek mai scrie că, la aproape 25 de ani de atunci, cu fostul consilier și șef de securitate al firmelor lui Timiș, Anton Pisarlogu, a ajuns să lucreze în Guvernul României. Premierul Viorica Dăncilă i-a oferit gradul de consilier onorific.
Citește și Ce spune ministrul Culturii, după ce înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO a fost amânată
Potrivit sursei citate, ANRM a demarat o anchetă internă, însă, oficial, nu se știe ce documente au dispărut.
„La această dată există o verificare internă, care nu este finalizată, cu privire la circuitul documentelor, inclusiv documente clasificate, pentru mai multe licențe, inclusiv cea la care faceți referire”, a spus președintele Gigi Dragomir.
Revista a cerut un punct de vedere din partea Serviciului Român de Informații, care a transmis că datele solicitate nu sunt de interes public.
Un alt caz cunoscut de documente dispărute este cel al autostrăzii „Bechtel”. Rezultatul: nimeni nu a plătit. Dosarul instrumentat de procurori a fost clasat pentru că faptele s-ar fi prescris.
Citiți continuarea pe Newsweek.ro.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News