Live

Muzeu al Holocaustului în centrul Bucureştiului, refuzat a doua oară

Data publicării:

Consilierii Capitalei nu vor muzeu al Holocaustului în centrul istoric al oraşului. Proiectul privind realizarea Muzeului de Istorie al Evreilor şi al Holocaustului într-un imobil de pe strada Lipscani a fost respins a doua oară consecutiv de Consiliul General al Capitalei. Motivul celor care au votat împotrivă sau s-au abţinut este acela că imobilul este destinat de fapt unei colecţii de tablouri. Istoricii au primit cu dezamăgire refuzul consilierilor.

Proiectul pentru Muzeul Holocaustului a fost iniţiat în 2012 de către Administraţia Prezidenţială, Guvernul României şi Municipalitate.

În 2016, Consiliul General a dat imobilul de pe strada Lipscani în administrarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", însă hotărârea a fost anulată în instanță ulterior.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Proiectul a fost pe ordinea de zi suplimentară, într-o şedinţă extraordinară. Acest lucru s-a invocat de către persoana care a dat în judecată PMB şi faptul că anterior existase o decizie prin care această clădire de pe str. Lipscani trebuia să fie amenajată ca pinacotecă”.

Proiectul a fost repus pe ordinea de zi atât în şedinţa de consiliu din februarie, cât şi în cea din martie. În ambele şedinţe, proiectul a fost respins.

Radu Ioanid, istoric: „Acest vot negativ pentru că nu pot să-l vad altfel al consilierilor municipiului Bucureşti este unul care loveşte în imaginea pozitivă a României. România este o ţară care a avut a treia comunitate evreiască din Europa ca mărime, comunitate care a avut o contribuţie extraordinară la modenizarea României”.

O parte dintre consilierii generali s-au abţinut de la vot.

Roxana Wring - consilier general USR: „Cu toţii ne dorim să avem la Bucureşti un muzeu de talie internaţională a istoriei evreilor şi Holocaustului, dar pe de altă parte acest imobil face parte dintr-un program al pinacotecii Bucureşti. Cele peste 5000 de obiecte de artă care sunt parte din colecţia din perioada interbelică. Abţinerea colegilor mei se referă la dacă acesta este cel mai potrivit imobil sau dacă trebuie să găsim un imobil, de exemplu în Cartierul Evreiesc sau un imobil mai potrivit din punct de vedere al arhitecturii”.

Până acum, Guvernul a alocat 660.000 de euro pentru un concurs internaţional de proiectare privind amenajarea muzeului în imobilul de pe Lipscani.

Elisabeth Ungureanu - Institutul "Elie Wiesel": „Valoarea totală a proiectului, şi al oricărui alt muzeu care urmează să se facă, şi Pinacoteca este de 28 de milioane de euro, conform expertizei tehnice care s-a făcut”.

Primarul General al Capitalei spune că va reveni cu acest proiect într-o şedinţă de consiliu viitoare.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un supraviețuitor al Holocaustului, cetățean de onoare la Ploiești, îndeamnă alegătorii să voteze „pentru viitorul alături de Europa”

Un cinematograf din Italia a refuzat difuzarea unui film despre o supravieţuitoare a Holocaustului. De ce s-a temut proprietarul

Ambasadorul Israelului povestește despre bunicul său, născut în România: „A fost dus într-un lagăr de muncă forţată. A supravieţuit”

Iohannis, mesaj în memoria romilor uciși în Holocaust: Trebuie să sancţionăm comportamentele ce prejudiciază orice fel de persoană

Partenerii noștri