Live

Mesaj dur al polițiștilor de la Omoruri: Stăm cu sabia deasupra capului pentru banii care ne recompensează orele în condiții nocive

Data actualizării: Data publicării:

Polițiștii de la Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei spun, într-o scrisoare deschisă, că li se cer documente în plus pentru sporul de toxicitate pe care îl primesc de 20 de ani, în condițiile în care nu au voie să dea date din dosarele pe care le anchtează. Ei spun că sunt „un ghimpe în coasta cuiva”, în condițiile în care nicăieri în țară nu se cer astfel de documente.

În scrisoarea deschisă cu titlul „Pe urmele morții”, polițiștii spun că birocrația și luptele interne le afectează munca. „Ne-am săturat de acuzații, controale, șicane și alte mizerii care nu fac parte din munca de poliție”, spun ei.

„Știe careva cum miroase carnea de om? Carnea de om tăiată, tranșată? Sau cum miroase un prunc ars? Sau cum sare zeama dintr-un cadavru putrefiat? Sau cum e sa trăiești cu teama că ai luat hepatită, HIV sau coronavirus, că tot e la modă? Știe careva cum e să respiri același aer putregăit ore la rând, zile, săptămâni? Sau cum e să auzi fierăstrăul pe coastele cuiva care a fost mamă, fiică, nepoată? Sau cum e să faci saună într-un combinezon din plastic la 50 de grade Celsius printre mărăcini? Nu știu câți dintre voi, cei care ne conduceți, s-au uitat măcar într-un sac negru sau ați tras fermoarul. Fiecare cu treaba lui, ați spune și fiecare e plătit pentru ce face. Tocmai despre asta e vorba. Noi ne facem treaba, e datoria noastră să-i prindem pe oamenii răi, iar voi cei care ne conduceți trebuie să ne asigurați toate resursele necesare. Numai că nu se întâmplă așa. De cateva luni, NOI, Serviciul Omoruri, stăm cu sabia deasupra capului tocmai pentru banii care ne recompensează orele petrecute în condiții nocive. Cică am fi băgat mâna în buzunarul statului”, se arată în scrisoare.

Polițiștii spun că acest spor, care reprezintă 50% din salariul de funcție, calculat la nivelul anului 2009, a permis selectarea celor mai buni polițiști.

„Doar că, începând cu luna ianuarie, dintr-o dată, după mai bine de 20 de ani în care nimeni n-a găsit nicio ilegalitate, ni s-a spus că pentru plata acestui spor nu e suficient doar pontajul, ci el trebuie să fie însoțit de acte doveditoare. Adică ofițerul X merge la cercetarea la fața locului 7 ore, îl treci 7 ore, dar trebuie să și dovedești că a stat efectiv acolo 7 ore. Păi cam așa ar trebui să facem și cu sporul de antenă și pentru toți polițiștii țării. Nu suntem pe principiul să moară și capra vecinului. Dar asta ne-a demonstrat practic faptul că, dacă n-am auzit de vreo cercetare prealabilă la nivelul țării, înseamnă că noi, Serviciul Omoruri, suntem un ghimpe în coasta cuiva. Adică practic, potrivit Serviciului Control Intern de la Capitală, trebuie să dovedești la sânge că meriți fiecare bănuț, dar regula se aplica doar pentru noi. Și dintr-o dată. Oare pe cine am mai deranjat acum?”, spun ei.

„A atașa un proces-verbal de cercetare la fața locului unui pontaj care ajunge la un contabil, la Financiar și apoi la tot lanțul trofic ce semnează statele de plată, e un pic ilegal. Urmărirea penală nu e publică și n-avem cum să punem la dispoziție documente din dosarele penale pe care le instrumentăm”, spun ei.

„Să prinzi un criminal nu înseamnă să stai în costum la birou. De ce nu s-a sesizat nimeni când ne-au trimis la Caracal și am cernut până și rahatul din hazna? Atunci nu mai eram hoți? Atunci eram buni, să spălăm onoarea tuturor”, mai scriu polițiștii.

Ei spun că nu au dotări și trebuie în continuare să scrie cu pixul în registre și, chiar și așa, au o rată de rezolvare de 99%.

Polițiștii de la Serviciul Omoruri precizează că ei nu beneficiază de sporul de antenă, pe care îl primesc 50.000 de polițști din România, și nici de sporul de toxicitate de 100% pentru participarea la autopsii.

Citiți și:  Poliția Capitalei, reacție după scrisoarea polițiștilor de la Omoruri: Toate drepturile salariale sunt plătite

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un poliţist în vârstă de 21 de ani, din Timiș, a murit în postul de poliţie. Un coleg l-a găsit inconștient în baie

Un polițist de 23 de ani a murit după ce a căzut de la etajul trei al unui bloc din București. Ce spune Poliția Capitalei

EUROPOL acuză că Poliția Capitalei se restructurează pe WhatsApp. Ce spun reprezentanții DGPMB

Tânără din București, reținută după ce a luat imprimanta unor polițiști rutieri care o sancționaseră

Partenerii noștri