Video Medicul Radu Țincu propune testele toxicologice obligatorii în școli. „Copilul nu înțelege că are o problemă cu drogurile”
Consumul de droguri în rândul tinerilor ia amploare, avertizează medicul Radu Țincu. Acesta spune că vârsta pacienților care au consumat substanțe interzise e tot mai mică. Și mai alarmant: copiii nici nu-și dau seama de gravitatea faptei lor, spune doctorul, care propune verificări toxicologice obligatorii în școli și nu numai.
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Tânăr prins în flagrant în timp ce vindea droguri în fața unei școli din Timișoara. Ce au găsit polițiștii în mașina suspectului
Situație aberantă într-o școală din Timiș. Deși există o clădire nouă, elevii fac cursuri în module
Noi detalii despre uriașa captură de droguri din Portul Constanța
Tone de cocaină au fost descoperite în Portul Constanța. Drogurile erau ascunse în fructe congelate
Invazie de ploșnițe într-o școală gimnazială din București
Deca, despre „camera de detenție”: E un spațiu în care și până acum școlile îi puteau separa pe cei care deranjează ora de colegii lor
Scene teribile în fața unei școli din China. 11 oameni, printre care 5 copii, au murit striviți de un autobuz scăpat de sub control
Un elev din Mehedinți a dat foc școlii, de supărare
Medicul Radu Țincu a spus la Digi24 că, de cele mai multe ori, adolescenții care ajung la el nu conștientizează că au în realitate o problemă cu drogurile. „Am săptămânal părinți care vin cu adolescenți de 15-16-17 ani, care să mă întrebe ce pot să facă cu ei. Atunci când discut cu copilul, acesta îmi spune „eu nu înțeleg de ce sunt aici. Ce fac eu e o normalitate pentru mine și cei din jur. Faptul că fumez iarbă sau că mai iau câte o pastilă de amfetamină la o petrecere, asta nu reprezintă o anormalitate și cu toate astea mama sau tata mă aduc la doctor”, spune doctorul.
În același timp, Radu Țincu precizează că tratamentul pentru un singur pacient poate costa statul român până la 7.000 de euro. „Perioada de la spital din secția de toxicologie plus perioada de psihiatrie costă foarte mult și statul român. Un pacient în reanimare pentru patru-cinci zile consumă undeva între 2.000 și 4.000 de euro pentru a fi salvat, în funcție de complexitate. Dacă necesită dializă, că am avut pacienți care au avut nevoie de dializă, costurile pot ajunge chiar la 6.000-7.000 de euro”, precizează medicul.
Pentru a veni în sprijinul părinților, care ar putea interveni înainte ca adolescenții să devină dependenți de droguri, medicul Radu Țincu propune testele toxicologice obligatorii în școli, dar susține că măsura poate fi implementată la angajare pentru anumite meserii.
„Sunt un susținător al screening-ului toxicologic obligatoriu, nu doar pentru copii. Am avut pacienți care au plecat în America să se angajeze bucătari, chelneri, recepționeri și au avut screening toxicologic obligatoriu la angajare și au venit speriați pentru că nu știau cum să-l facă negativ. E nevoie poate și pentru anumite profesii. Screening-ul nu înseamnă pedepsire, vorbim de copii aici, ci facem screening-ul toxicologic în școli ca să-i informăm pe părinți. Nu îl exmatriculăm, nu îi îngrădim copilului accesul la școală, ci îl trimitem părinților, care în mod normal, rațional, ar trebui să acționeze, astfel încât copilul lor să nu devină dependent”, mai spune acesta.
Medicul Radu Țincu e duminică, 26 martie, la emisiunea „În fața ta”, la Digi24, începând cu ora 14:00.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News