Live

Marcel Boloș spune că reducerea cheltuielilor publice nu e o măsură de austeritate: E o strategie pentru creșterea economică durabilă

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Foto: Inquam Photos / George Călin

Reducerea cheltuielilor publice nu trebuie privită ca o măsură austeră sau o restricţie asupra dezvoltării, ci ca o strategie necesară pentru a asigura o creştere economică durabilă şi pentru a oferi oportunităţi de dezvoltare, a scris ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, joi, într-o postare pe Facebook.

Acesta s-a întâlnit joi cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR). „Guvernul României trebuie, mai mult decât oricând, să gestioneze cu grijă resursele publice şi să asigure utilizarea lor eficientă. Este o prioritate esenţială pentru a asigura sustenabilitatea fiscală şi pentru a promova o creştere economică sănătoasă. Am împărtăşit această viziune astăzi (joi, n.r.) cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), mai ales că domnul Ilie Bolojan ştie poate cel mai bine cum trebuie să arate ponderea cheltuieli de funcţionare/ cheltuieli de investiţii”, a scris ministrul.

El a oferit câteva motive pentru care trebuie reduse cheltuielile publice. Potrivit ministrului Finanţelor, cheltuielile publice excesive duc la deficit bugetar şi la creşterea datoriilor guvernamentale iar acest lucru poate afecta încrederea investitorilor, provocând instabilitate în economie. De asemenea, Boloş a subliniat că povara datoriilor acumulate va fi pe umerii viitoarelor generaţii.

Pe de altă parte, cheltuielile publice excesive pot determina o creştere a masei monetare în economie, ceea ce duce la diminuarea puterii de cumpărare a românilor.

„Prin reducerea cheltuielilor publice inutile, putem elibera resurse şi putem crea un mediu mai favorabil pentru sectorul privat. O economie cu finanţe publice sănătoase este mai rezistentă în faţa şocurilor economice şi crizelor. Reducerea cheltuielilor publice nu trebuie privită ca o măsură austeră sau o restricţie asupra dezvoltării, ci ca o strategie necesară pentru a asigura o creştere economică durabilă şi pentru a oferi oportunităţi de dezvoltare. Dimensiunea şi structura bugetului vor fi planificate cu grijă, astfel încât să ne asigurăm că priorităţile sociale şi economice sunt protejate”, a precizat Marcel Boloş, potrivit News.ro.

Pachetul de măsuri pregătit de Coaliţia de guvernare pentru reducerea cheltuielilor publice vizează, printre altele, diminuarea numărului de secretari de stat şi a altor funcţii de demnitate publică, a numărului de posturi vacante în sectorul public, reducerea cu 30% a „şefimii”, plafon pentru acordarea voucherelor de vacanţă şi a indemnizaţiei de hrană, a anunţat, miercuri, ministrul Finanţelor, după o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu.

Ulterior, într-o postare pe Facebook, ministrul de resort a menţionat că pachetul de măsuri fiscal-bugetare aflat în analiză pentru consolidarea bugetului de stat trebuie să aducă, încă din 2023, o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacția lui Boloș după ce Fitch a revizuit perspectiva ratingului României. „E un semnal de alarmă”

Scandal la discuțiile de la Palatul Victoria pe viitorul buget. USR: „Au venit cu cifre coafate. Ni s-au pus în față creșteri de taxe”

Ministerul Finanţelor a împrumutat azi aproape jumătate de miliard de euro pentru finanțarea deficitului și a datoriei publice

Boloş: Două teme importante au fost agreate cu reprezentanţii Comisiei Europene. Care sunt acestea

Partenerii noștri