Live

Video&Foto Maratonul vaccinării la București. Sute de persoane stăteau la coadă la ora deschiderii, 2.000 au fost vaccinate în câteva ore - VIDEO

Data actualizării: Data publicării:
Sute de persoane stăteau la coadă la Sala Palatului în momentul deschiderii maratonului vaccinării din București, care a început vineri, 7 mai 2021, la ora 16:00 Foto: captură video

Sala Palatului și Biblioteca Națională găzduiesc cel mai mare efort de imunizare de până acum: maratonul vaccinării din București. Sunt 3 zile și 3 nopți de vaccinare non stop, fără programare, cu vaccin produs de Pfizer. 

ACTUALIZARE ORA 21:30 Peste 2.000 de persoane au fost imunizate la maratonul vaccinării de la Bucureşti în câteva ore de la startul acestei acțiuni, a anunțat, vineri seara, la Digi24, șeful campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, care a venit în studio direct de la Sala Palatului. 

Valeriu Gheorghiță a precizat că în ciuda impresiei că sunt cozi mari, doritorii nu sunt nevoiţi să aştepte mai mult de 10 - 15 minute pentru a ajunge la rând.

De la Digi24, Valeriu Gheorghiță s-a întors la Sala Palatului, unde vaccinează el însuși persoanele doritoare și a mărturisit că au fost oameni care și-au exprimat dorința în mod expres de a fi vaccinați de coordonatorul campaniei naționale. Valeriu Gheorghiţă a spus că a vaccinat 56 de persoane, în patru ore, iar ritmul de vaccinare a fost de 9 persoane pe minut. „Activitatea este fluentă, foarte bine organizată, tocmai pentru că dispunem de resursă umană suficientă. (...) La Sala Palatului s-au vaccinat într-o oră 650 de persoane”, a arătat Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat că astfel de campanii se vor derula, în următoarea perioadă, în mai multe oraşe mari, precum Cluj-Napoca, Iaşi sau Târgu Mureş. „S-a creat o atmosferă competitivă prin care autoritatea locală doreşte să se implice foarte mult”, după maratonul care a avut loc la Timişoara, a spus coordonatorul campaniei naţionale.

ACTUALIZARE ORA 18:00 Coada la Biblioteca Națională continuă să aibă dimensiuni impresionante, în timp ce la Sala Palatului, unde sunt mai multe puncte de vaccinare, timpul de așteptare s-a redus. Tocmai de aceea, în urmă cu puțin timp au venit trei autobuze trimise de autoritățile locale pentru a lua oameni de la Biblioteca Națională și a-i duce la Sala Palatului, ca să nu mai stea așa de mult la coadă, transmite reporterul Digi24.

ACTUALIZARE 17:45. La Sala Palatului a sosit și premierul Florin Cîțu, pentru a vizita centrul. El va face în curând scurte declarații.


Cel mai mare eveniment de vaccinare organizat până acum în România a început vineri, 7 mai 2021, la ora 16:00, și deja, în momentul deschiderii, sute de persoane stăteau la coadă atât la Sala Palatului, cât și la Biblioteca Națională. 

 Maratonul se va încheia luni, 10 mai, la ora 8:00, însă dacă vor mai fi la rând persoane care doresc să se vaccineze, vor fi şi acelea imunizate. 10.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech au fost alocate deja pentru această acțiune. Oamenii nu trebuie să aibă asupra loc decât cartea de identitate sau pașaportul, iar cei care vor să vină să se imunizeze în cursul nopții sunt scutiți de obligativitatea carantinei de noapte pe durata deplasării către centrul de vaccinare.

La Sala Palatului sunt organizate 40 de cabinete de vaccinare, iar la Biblioteca Naţională - zece cabinete. 1.200 de voluntari - medici, asistenți, studenți ai Universității de Medicină și Farmacie - sunt implicați în acest efort.

Citiți și: Florin Cîțu: Astăzi depășim 3,5 milioane de persoane vaccinate cu o doză sau două. Suntem tot mai aproape de revenirea la normalitate

În jur de 200 de persoane așteptau vineri, la ora 16:00, pe platoul din fața Sălii Palatului, în condițiile în care nu este nevoie de programare. Unii s-au așezat la rând încă de dimineață.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, s-a implicat personal în această acțiune și este unul dintre medicii care vaccinează persoanele care vin la Sala Palatului. Aici, practic 40 de persoane se pot imuniza simultan. Intră câte zece persoane o dată, pe măsură ce se eliberează fluxurile. Se completează în prealabil un formular de triaj epidemiologic.

La celălalt pol al maratonului vaccinării din București, la Biblioteca Națională, așteptau la ora deschiderii centrului aproximativ 300 de persoane. Coada se întindea pe zeci de metri, însă oamenii respectau distanțarea. În rândul acestora, reporterul Digi24 a întâlnit și un cetățean din Tunisia, rezident de 7 ani în România, care a venit direct de la serviciu ca să se așeze la coadă. „Faci vaccinul, merge viața mai bine”, și-a motivat el dorința de a se imuniza.

Un alt bărbat, ceva mai în vârstă, stă de jumătate de oră la coadă și spune că este dispus să aștepte până face vaccinul. „Să se ducă pandemia, să fim în rândul lumii toți”, a explicat el de ce a venit să se vaccineze. Iată imaginile:

Persoanele care vor participa, începând de vineri, la maratonul de vaccinare din Bucureşti, la Biblioteca Naţională a României şi la Sala Palatului, se vor bucura zilnic şi de un program cultural. Un moment aparte va fi cel în care violonistul Alexandru Tomescu va interpreta piese la vioara Stradivarius Elder-Voicu, chiar pe 9 mai, de Ziua Europei.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ce lovitură! Radu Drăgușin s-a accidentat și Tottenham a ajuns într-o situație neverosimilă. Ce s-a întâmplat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pacienții cu boli cronice vor fi vaccinați gratuit, anunță ministrul Rafila

Începe Festivalul Internațional George Enescu. Cristian Măcelaru: Este necesar ca Festivalul să deschidă ușile unui public foarte larg

AUR organizează protest împotriva „vaccinării obligatorii”. Rafila: Nu pot să explic ce gândește domnul Simion. Are o gândire complexă

Ciolacu: M-am plimbat prin Sectorul 1, după provocarea doamnei Armand. Sacii de gunoi stau de zile întregi pe străzi

Partenerii noștri