MAE repatriază români de pe vase de croazieră, medici rezidenți și studenți cu burse Erasmus
Aproape 280 de români, blocați în străinătate din cauza măsurilor luate în contextul pandemiei, între care se numără studenți Erasmus, medici rezidenți și consuli onorifici, au fost aduși în țară din Franța, Marea Britanie și Irlanda de Nord, anunță Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, au fost repatriați 125 cetățeni români aflați în străinătate pe vase de croazieră.
Potrivit MAE, Aproape 280 de români, între care se numără studenți Erasmus, medici rezidenți și consuli onorifici, au fost aduși în țară din Franța, Marea Britanie și Irlanda de Nord.
„În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați în străinătate și care au fost afectați de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că, în seara zilei de 23 mai, a fost facilitată revenirea în țară a 140 cetățeni români care se aflau pe teritoriul Republicii Franceze și a 137 cetățeni români din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe, ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și ale Ministerului Afacerilor Interne”, arată MAE.
Printre cetățenii români repatriați din Republica Franceză se regăsesc studenți Erasmus, persoane ale căror contracte de muncă au fost reziliate, turiști aflați în tranzit din Statele Unite ale Americii și medici rezidenți care și-au desfășurat stagiul în acest stat.
„Cetățenii români repatriați din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sunt studenți, persoane spitalizate care au beneficiat de sprijinul autorităților britanice pentru repatriere, persoane fără adăpost, lucrători sezonieri din Insula Jersey, pentru care cei doi consuli onorifici ai României din St. Helier și Southhampton și autoritățile locale au întreprins demersuri de facilitare a repatrierii”, potrivit MAE.
De asemenea, demersurile autorităților române au permis revenirea în România a patru cetățeni străini rezidenți, respectiv doi cetățeni francezi, un cetățean canadian, membru de familie al unui cetățean român, și un cetățean britanic.
Repatrierea a fost asigurată cu două curse aeriene speciale operate de compania Tarom, pe rutele București-Paris-București și București-Londra-București.
De asemenea, prin intermediul cursei aeriene pe ruta București – Paris a fost facilitată repatrierea a 76 cetățeni francezi, care se aflau pe teritoriul României.
„În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați în străinătate și care au fost afectați de măsurile de protecție sanitară și de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul serii de 23 mai, au revenit în țară 45 cetățeni români și un cetățean al Regatului Thailandei, membru de familie al unui cetățean român. Cetățenii repatriați lucrau în calitate de personal navigant pe mai multe vase de croazieră aflate în rada portului Manila, Filipine. Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadelor României la Manila și Belgrad, a întreprins demersurile necesare atât pe lângă compania angajatoare, cât și pe lângă autoritățile filipineze și sârbe pentru a permite debarcarea, respectiv tranzitul cetățenilor români în vederea repatrierii”, potrivit MAE.
Cetățenii români au revenit în țară cu două zboruri charter contractate de către companie, pe ruta Manila-Belgrad, Belgrad-București. Cu aceleași curse a fost facilitată repatrierea și a 20 de cetățeni ai Republicii Moldova, care și-au continuat deplasarea de la București către destinație.
Totodată, MAE arată că, în această dimineață, au revenit în țară alți 80 cetățeni români, personal navigant pe vase de croazieră aflate în Puerto Vallarta, Statele Unite Mexicane. Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Los Angeles, Ambasadei României la Washington, Ambasadei României la Ciudad de Mexico și al Ambasadei României la Belgrad, a efectuat demersuri constante pe lângă autoritățile americane, mexicane și sârbe în vederea facilitării demersurilor de debarcare, respectiv tranzit și repatriere.
Cetățenii români au revenit în țară prin intermediul a două zboruri charter contractate de către compania angajatoare, pe ruta Puerto Vallarta-Belgrad, Belgrad-București. Cu aceste curse a fost facilitată și repatrierea a 11 cetățeni ai Republicii Moldova, care și-au continuat deplasarea de la București către destinație, iar 4 cetățeni străini rezidenți au revenit în România, respectiv doi cetățeni mexicani, un cetățean indian și un cetățean britanic.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News