Ludovic Orban: Încă n-am văzut impactul tergiversării adoptării Legii carantinării şi izolării
Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că nu a văzut încă "impactul tergiversării" adoptării legii privind carantina şi izolarea. Președintele Klaus Iohannis a promulgat sâmbătă legea carantinei și izolării.
"Încă n-am văzut impactul tergiversării adoptării unei legi, în urma deciziei Curţii Constituţionale. Să nu uităm că nu am avut nicio posibilitate de a împiedica persoanele bolnave să iasă din spital, nu am avut nicio posibilitate de a dispune izolarea la domiciliu a persoanelor bolnave sau a persoanelor care au intrat în contact cu persoane bolnave, că n-am avut nicio posibilitate legală de a dispune carantinarea sau o serie de alte măsuri", a declarat sâmbătă Ludovic Orban, potrivit Agerpres.
Premierul a mai spus că autorităţile vor fi pregătite să ia "toate măsurile" prevăzute de lege și a anunţat că luni va avea o şedinţă la Ministerul Sănătăţii şi o "reuniune a tuturor instituţiilor centrale care au atribuţii în baza legii".
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, sâmbătă, Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, informează Administraţia Prezidenţială.
Proiectul a fost adoptat de Senat, pe 16 iulie, după aproape o săptămână de dezbateri intense în cadrul Comisiei juridice.
Potrivit legii promulgate, măsura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţiul desemnat de autorităţi cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui înalt agent patogen care: a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele în domeniu; b) au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană confirmată a fi infectată de o boală infecto-contagioasă.
În ceea ce priveşte măsura izolării la domiciliu, legea prevede că aceasta se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus. Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată nu poate fi dispusă în situaţiile in care informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv într-o unitate sanitară sau o locaţie alternativă ataşată acesteia.
Editor: B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News