Live

Video Laptele va fi mai ieftin cu 20%, începând de la 1 mai. Fermierii sunt nemulțumiți și amenință cu încetarea activității

Data publicării:
Guvernul, reprezentanţii procesatorilor şi ai reţelei marilor magazine au convenit o reducere a preţului pentru laptele de consum pe o perioadă de şase luni. Foto: Profimedia

Laptele se ieftinește cu 20%, începând de la 1 mai. Asta prevede acordul voluntar dintre procesatori și comercianți, prin care, timp de 6 luni, aceștia vor împărți frățește reducerea, dacă prețul de la raft depășește 7 lei pe litru. Este o măsură mult așteptată de clienți, având în vedere că laptele și produsele lactate s-au scumpit, în ultimul an, cu peste 30 de procente. Acordul vine după ce fermierii au ieșit în stradă, la începutul lunii și au vărsat o cisternă cu lapte în semn de protest că nu mai au cui să vândă producția. Prețul redus ar urma să fie menținut timp de 6 luni.

Ionuț Lupu, directorul unei asociații de crescători de vaci: La nivel național, într-un an, se comercializează aprox. 1,21 milioane de tone de lapte și produse lactate. Dintre acestea, doar 170.000 de tone, adică 14%, este reprezentat de laptele de consum. Restul este lapte care merge spre procesare pentru unt, cașcaval, iaurturi și brânzeturi. Din aceste 170.000 de tone, vorbim de +/- 5% din laptele național care va fi impactat de această decizie.

O reducere de 20% pentru cel 5% din laptele colectat și comercializat la nivel național conduce la o reducere solicitată fermierilor de peste 25%, în ultimele două săptămâni.

După toate semnalele de alarmă către Ministerul Agriculturii, după toate acele întâlniri, efectul a fost pus tot pe umerii fermierilor. Toti ei au fost cei care au trebuit să plătească factura acestui voluntariat.

Suntem extrem de nemulțumiți de modul în care au evoluat discuțiile, însă, din păcate, vedem că nici acum nu se știu modalitățile prin care putem trage mai mult lapte din piață, ducându-l spre unt pentru școli, lapte pentru școli, unt pentru căminele de bătrâni sau pentru penitenciare.

Am cerut o serie de măsuri la care fermierii ar trebui să ia parte și reprezentanții Guvernului și Min. Agriculturii să ne prezinte o listă de instituții care ar putea să absoarbă laptele nostru.

În acest moment, nu avem decât acest 20%, mult trâmbițata măsură și mult trâmbițatul acord național care, la final, face referire doar la 5% din laptele românesc.

Mai mult, vorbim despre alte pachete de măsuri care nu au fost lansate, iar de ajutoare oferite efectiv fermierilor, vorbim abia de anul 2024. După mai bine de două săptămâni, nu s-a schimbat nimic.

Pierderile înregistrate de fermieri depășesc 200-250 euro pe cap de animal pe lună. În aceste condiții, probabil că va fi mult mai tentant pentru fermierii noștri să vândă cerealele, chiar dacă există această presiune cu piața din Ucraina, decât să mai treacă furaje prin animale pentru a înregistra pierderi ulterioare. Se pare că toate semnalele noastre nu au avut rezonanță în urechile decidenților, motiv pentru care, în perioada următoare, probabil că vor fi luate decizii foarte clare de mulți dintre fermierii noștri cu privire la abandonul activității.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fermierii polonezi au blocat un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina. Cauzele protestului

Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete. „Nu s-au făcut cerealele, o ducem rău”

Criză de specialiști în agricultură. Soluția găsită de antreprenori și ce salarii le propun viitorilor lor colegi: „Credem în tineri”

Noi reguli pentru producătorii agricoli. Fermierii care vor să-și vândă produsele la poartă, obligați să se înregistreze la DSV

Partenerii noștri