Live

Klaus Iohannis în Kenya, ziua 2: Discuții despre „o serie de probleme presante de mediu”

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis a plantat un copac în Kenya, cu ocazia întâlnirii cu reprezentanții Programului Națiunilor Unite pentru Mediu din Africa. Foto: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat marţi, cu prilejul vizitei în Kenya, „o vizită de lucru la Biroul Naţiunilor Unite de la Nairobi (UNON), sediul african al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi centru de promovare a multilateralismului şi dezvoltării durabile”. Iohannis a discutat și cu reprezentanții Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) „o serie de probleme presante de mediu”, în a căror soluționare România intenționează să se implice, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Discuția privind schimbările climatice a fost centrată pe importanța unei tranziții verzi ordonate și echitabile pentru toate statele lumii, pe creșterea economică verde și generarea de locuri de muncă”, precizează comunicatul Palatului Cotroceni.

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că „România are o biodiversitate bogată pe care dorim să o protejăm, dar că ne confruntăm cu provocări la nivel naţional şi european”.

„De exemplu, reconcilierea protejării biodiversităţii cu dezvoltarea unor proiecte energetice esenţiale pentru a atinge neutralitatea climatică şi pentru securitatea energetică. Experţii UNEP au fost invitaţi să coopereze mai strâns cu România în găsirea unor soluţii la crizele interconectate ale schimbărilor climatice şi pierderii biodiversităţii”, se mai arată în documentul emis de administrația prezidențială.

Preşedintele României a semnalat că aceste crize nu pot fi depăşite în absenţa cooperării internaţionale şi a unei diplomaţii de mediu robuste. România are un parcurs solid în a organiza şi a sprijini procese internaţionale de negociere sub tutela UNEP în domeniile substanţelor chimice, deşeurilor şi azotului (în perioada 2022-2023). România este interesată, totodată, să continue susţinerea multilateralismului în sprijinul acţiunii pentru mediu, inclusiv prin procese de negociere şi evenimente care implică şefi de stat şi de guvern.

De asemenea, cu această ocazie, şeful statului s-a referit şi la negocierea, care are loc în această săptămână sub egida UNEP, „a unui instrument juridic obligatoriu privind combaterea poluării cu plastic, care va mobiliza comunitatea internaţională spre acţiune fermă în acest domeniu”. conform sursei citate.

„Acest tratat este susținut de Coaliția de Înaltă Ambiție pentru a Stopa Poluarea cu Plastic, care își propune să pună capăt poluării cu materiale plastice până în 2040 și în care România este membru activ. Aproximativ 20 de milioane de tone de plastic ajung anual în lacuri, în râuri și în mări din întreaga lume, afectând deopotrivă natura și sănătatea publică”, se mai arată în comunicatul Cotroceniului despre vizita lui Klaus Iohannis în Kenya.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu, despre presupusa relație cu Sorina Docuz: „Ne cunoaştem”. Ce spune despre gestul lui Ciucă de a-i divulga adresa

Șeful SPP, Lucian Pahonţu, a fost trecut în rezervă, dar rămâne în funcție. Iohannis a semnat decretul

Cât a costat „Palatul Împăratului”. RA-APPS a anunțat ce sumă a decontat pentru lucrările vilei unde ar putea locui Iohannis

Statul dă bani pentru repatrierea românilor decedați în străinătate. Câți bani vor primi familiile

Partenerii noștri