Live

Victor Socaciu, audiat la DIICOT. „Nu o să mai găsiți un asemenea caz în Europa”

Data actualizării: Data publicării:

Cântărețul Victor Socaciu a fost audiat luni dimineață la DIICOT în dosarul medicului Mihai Lucan, acuzat de delapidare şi suspectat că s-a îmbogăţit folosind banii şi aparatura Institutului de la Cluj.

Acuzat că ar fi primit peste rând, un transplant de rinichi în dauna altor bolnavi, a căror stare era mai gravă, Victor Socaciu a dat explicaţii în faţa procurorilor DIICOT. Denunţătorul din dosarul medicului Mihai Lucan, deputatul Emanuel Ungureanu, susţine că organele primite de artist ar fi trebuit să salveze vieţile a doi copii.

Reporter: Aţi intrat în faţă? Despre asta este vorba, că aţi fi intrat în faţa altor oameni?
Victor Socaciu: Deci nu discut problemele astea. Le-am discutat cu domnul procuror.

Aproape trei ore a petrecut Victor Socaciu în sediul DIICOT. Le-a explicat procurorilor pas cu pas cum în 2009 a ajuns să primească doi rinichi de la o fetiţă de 10 ani aflată în moarte clinică.

Audierea lui Victor Socaciu vine după ce atât fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cât şi deputatul USR Emanuel Ungureanu au spus că medicul Mihai Lucan l-ar fi propulsat pe artist în vârful listei de aşteptare.

„La fel cum s-a întâmplat şi în alte situaţii, chemarea pacienţilor nu se făcea după un criteriu clar, pe care să îl cunoască toată lumea. Ştiu că în acel caz a primit doi rinichi de la un copil de 10 ani parcă”, declara, la sfârșitul anului trecut, Silviu Moga, director interimar la Institutul de Transplant Cluj-Napoca.
„Dacă aveţi de-a face cu un donator copil nu intră pe listă primii chemţi tot minori? a vrut să știe reporterul.
Din punct de vedere moral, medical, aşa ar trebui să stea lucrurile, numai că neexistând criterii clare rămâne la latitudinea lor să facă ce doresc. Asta s-a şi vrut”, a răspuns Silviu Moga.

Cei doi copii care ar fi trebuit să primească rinichii ce i-au fost transplantaţi artistului au pierit într-un accident rutier, în timp ce se întorceau de la o şedinţă de dializă.

Cazul Socaciu este chiar mai flagrant decât cel al lui Arşinel, spune deputatul Emanuel Ungureanu, principalul denunţător în dosarul Mihai Lucan. Acesta îşi aminteşte că Victor Socaciu s-a înscris pe lista de aşteptare pentru un transplant renal în vara lui 2009. A fost operat în septembrie.

Cum un rinichi de copil nu poare susţine funcţia renală a unui adult, artistului i-au fost transplantaţi doi.

„Erau internaţi mai mulţi copii care făceau dializă pe secţia de Nefrologie Pediatrică de la Pediatrie 2 care aşteptau un rinichi.
Mama Miciu a văzut că la Socaciu merg rinichi de copil mic şi că Gabi nu a fost chemată la testări. Ce este flagrant în cazul Socaciu este că nu au fost chemaţi decât adulţi pentru testări, încălcându-se toate protocoalele şi de compatibilitate, şi de greutate, de etică şi de orice. Nu o să mai găsiţi un astfel de caz în Europa oricât de mult l-aţi căuta”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

În acelaşi dosar au mai fost audiaţi, până acum, actorul Alexandru Arşinel şi primarul Clujului, Emil Boc.


Actualizare: Victor Socaciu a fost audiat aproximativ patru ore de procurorii DIICOT. După audieri, fostul deputat nu a dorit să stea de vorbă cu reporterii.

Reporter: Ați intrat în față? Despre asta este vorba, că ați fi intrat în fața altor oameni?

Victor Socaciu: Deci nu discut problemele astea. Le-am discutat cu domnul procuror.


Fostul deputat PSD a fost chemat pentru a fi audiat în calitate de martor. El a ajuns la sediul DIICOT după ora 7:30.

Victor Socaciu a fost supus în anul 2009 unui transplant renal, fiind operat la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca de către medicul Lucan. Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a acuzat că artistul ar fi beneficiat de un tratament preferențial, însă acesta din urmă a respins acuzațiile.

Săptămâna trecută, în același dosar au fost audiați, tot ca martor, actorul Alexandru Arșinel și Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca.

Emanuel Ungureanu, care a lucrat la Institutul de Transplant Renal din Cluj în vremea în care acesta era condus de Lucan, spune că celebrul medic își alegea pacienții în funcție de banii sau influența acestora. Li se sugera să plătească o sumă în avans ca să ajungă cu prioritate la transplantaşa cum au ajuns Victor Socaciu şi Alexandru Arşinel. Unii furnizau imagine sau influenţă politică, alţii trebuiau să plătească”, a spus deputatul USR.

Mihai Lucan, fiul acestuia, directorul administrativ al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Dan Emil Fofiu-Sânpătreanu şi directorul economic Sanda Rodica Baciu au fost reţinuţi în luna decembrie pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT, pentru delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat. Ei sunt cercetați sub control judiciar.

Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, consumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie.

De asemenea, Ungureanu spune că în dosarul medicului Mihai Lucan este implicat şi actualul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, care l-a ajutat pe medicul urolog în timpul unui control, care a fost „foarte moale”. 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bătrân de 70 de ani din Timișoara, prins în flagrant după ce a preluat un colet cu 9 kilograme de cannabis primit din Spania

Fraţii Tate scapă de procesul în care erau acuzaţi de trafic de persoane şi viol. DIICOT trebuie să reia ancheta de la zero

Primarul din Crevedia, Florin Petre, arestat 30 de zile pentru trafic de persoane după ce a exploatat un bărbat cu handicap la ferma sa

DIICOT deschide dosar penal privind alegerile prezidențiale. Ce infracțiuni sunt cercetate

Partenerii noștri