Live

USR și PNL sesisează Avocatul Poporului în privința OUG pe legile justiției. Victor Ciorbea, în concediu

Data actualizării: Data publicării:

Uniunea Salvați România va sesiza Avocatul Poporului cu privire la ordonanța de urgență dată pentru modificarea legilor justiției, a anunțat deputatul Stelian Ion, miercuri. O altă solicitare va fi depusă și de PNL.

Citiţi şi: Precedentul "România" poate afecta şi Europa dacă UE nu schimbă tactica

USR și PNL îi vor cere Avocatului Poporului să conteste modificările la Curtea Constituțională.

„În momentul de față avem o OUG prin care Liviu Dragnea tocmai și-a concediat procurorul din dosarul Tel Drum. DNA-ul este pus pe butuci. Forma ordonanței este de neacceptat pentru funcționarea justiției în România”, a spus Dan Barna, președintele USR.

Stelian Ion, membru USR în comisia juridică a Parlamentului, a adăugat că sunt mai multe elemente de neconstituționalitate în această OUG 92, dar iese în evidență că „printr-o ordonanță de urgență se afectează regimul juridic de funcționare a unei instituții fundamentale a statului român care este Ministerul Public. Este interzis asta prin Constituție.”

„Se încalcă în mod flagrant decizia CCR 45/2018, care spune referitor la legea 303 din 2004 că judecătorii, magistrații detașați la organismele UE pot să-și desfășoare activitatea dacă demisioneză cu rezervarea postului. Ce face această OUG este să amâne aplicarea acestui articol tocmai pentru a se face niște aranjamente și a fi numiți pe funcții apropiați ai lui Tudorel Toader”, a afirmat Stelian Ion.

„Victor Ciorbea nu are absolut niciun motiv să stea deoparte. Dacă va face acest lucru, nu își respectă funcția și înseamnă că face pe față jocul celor de la putere (...) Avocatul Poporului nu este doar Victor Ciorbea, este o instituție. El poate fugi, nu și instituția”, a precizat el.

Potrivit unor informații, Victor Ciorbea ar fi intrat în concediu pentru două săptămâni.

În același timp, secţia pentru procurori a CSM discută miercuri interpretarea articolului din OUG pe justiţie privind condiţiile pentru rămânerea în funcţie a procurorilor din Parchetul General, DNA şi DIICOT, precum şi din alte parchete.

Citiți și: 

OUG pe legile justiţiei. Moise Guran: „Avocatul Poporului nu va face nimic, i-au dat ce şi-a dorit”

Zegrean: „Nu cred că cineva va aplica ordonanța asta, nu suntem totuși într-o țară bananieră”

De ce e mai gravă OUG pe legile justiţiei decât Ordonanţa 13?

Cătălin Predoiu: "Mai există DNA?!. Răspunsul este nu, de azi nu mai există

OUG pe legile justiției. Reacția lui Augustin Lazăr

Ce prevede OUG pe legile justiției

Ordonanța de Urgență care modifică legile justiției produce un cutremur în sistemul judiciar. După o așteptare de 30 de ore, ordonanța a fost publicată, iar surprizele sunt de proporții. Prima consecință a ordonanței ar putea fi accea că niciun procuror DNA nu-și mai poate desfășura activitatea.

O prevedere din ordonanța intrată în vigoare arată că, pentru a activa în DNA, procurorii trebuie să susțină un concurs în față Secției de procurori din cadrul CSM. Acest lucru nu era prevăzut până acum, așa că niciunul dintre procurorii care activează la DNA nu a dat un astfel de examen.

Pe de altă parte, articolul 7 al OUG arată că „procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, își desfășoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Direcției Naționale Anticorupție, precum și în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcție în cadrul acestora numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Potrivit Ordonanţei adoptate luni de guvern, începând de joi, aproape 80 de procurori DNA, DIICOT şi din Parchetul General ar trebui să se întoarcă la unităţile de la care provin. Ei nu îndeplinesc noua condiţie de 10 vechime impusă prin această ordonanţă.

Augustin Lazăr: Studiem suspiciunile de neconstituţionalitate pentru a sesiza Avocatul Poporului

O primă reacţie a venit de la procurorul general Augustin Lazăr. „Această OUG a ridicat numeroase probleme funcţionale pentru Parchete, în special pentru DNA, inclusiv suspiciuni de neconstituţionalitate care sunt în curs de analiză. Soluţiile vor fi identificate în zilele următoare. Studiem suspiciunile de neconstituţionalitate pentru a sesiza Avocatul Poporului”, a spus procurorul general pentru Digi24.

Până acum, niciun oficial nu a explicat de ce a durat atât de mult să apară Ordonanţa în Monitorul Oficial.

DNA a cerut Consiliului Superior al Magistraturii lămuriri cu privire la modul în care se aplică noua Ordonanță de Urgență care modifică legile justiției, deoarece există suspiciunea că prevederile nu se pot aplica retroactiv.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lasconi cere Parchetului General autosesizarea pentru a lămuri dacă Ciucă, Ciolacu și Iohannis au informații despre Simion și Rusia

Președinția, obligată să publice cheltuielile lui Iohannis cu deplasările. PSD vrea înființarea unei comisii de anchetă în Parlament

Elena Lasconi, întâlnire cu ministrul francez de externe. Ce a discutat șefa USR cu Jean-Noël Barrot

Alegeri prezidențiale 2024: Cum a ajuns fosta jurnalistă Elena Lasconi de la Primăria Câmpulung în cursa pentru Cotroceni

Partenerii noștri