Un membru al Comisiei de la Veneția explică temerile legate de modificarea Codurilor penale
Un expert al Comisiei de la Veneţia a explicat pentru Digi24 motivele pentru care cere României să modifice complet amendamentele aduse Codului penal și celui de procedură penală. Există temeri că, odată aprobate în forma actuală, acestea ar crea dificultăţi în lupta împotriva corupţiei, dar şi a altor tipuri de infracţiuni.
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Primele reacții ale lui Simion și Piedone după înregistrarea audio în care ce se alintă cu „Satana” și „Sătănel”
Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții
Rafael Nadal s-a retras
Martin Kuijer, membru al Comisiei de la Veneţia: „În cele două opinii adoptate astăzi, Comisia cere modificarea completă a codurilor, eu am fost implicat în alcătuirea opiniei pe codurile penale.
Opinia în această privinţă cere o reevaluare completă, pentru că ne este teamă... În primul rând, pentru că nu este claritate în privinţa raţionamentului din spatele unor amendamente care au fost adoptate. În al doilea rând, pentru că am observat că există multă incertitudine legată de conţinutul amendamentelor introduse. În al treilea rând, se cunosc foarte puţine lucruri despre impactul acestor amendamente.
Dacă toate acestea ar trece, cred că ar exista contradicţii în codurile penale care vor ridica probleme personalului din justiţie. Credem că amedamentele ar crea mari dificultăţi pentru angajaţii din justiţie în lupta împotriva corupţiei, dar şi în privinţa altor tipuri de infracţiuni. De aceea am recomandat revizuirea completă a codurilor”.
Comisia de la Veneția a recomandat astăzi autorităților române să modifice complet amendamentele aduse ambelor Coduri, penal și de procedură penală, printr-un proces de consultare cuprinzător și să vină cu propuneri legislative coerente și solide care să aibă sprijinul larg al societății românești și care să respecte standardele europene și deciziile Curții Constituționale.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News