CCR amână decizia în conflictul dintre Guvern și președinte
Ședinţă urmărită cu mare interes la Curtea Constituțională, unde preşedintele a fost reclamat de Guvern pentru că nu a revocat-o din funcție pe procurorul-şef al DNA la cererea ministrului justiţiei.
ACTUALIZARE 13:47 Dezbaterile pe tema conflictului între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, au fost amânate pentru 30 mai, a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.
ACTUALIZARE 12:40 Și-a început pledoaria și Simina Tănăsescu, reprezentantul Președinției:
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
Noi proteste ale pensionarilor vor avea loc astăzi la Palatul Victoria
Guvernul nu exclude creșterea taxelor pentru reducerea deficitului bugetar
Ciolacu vrea o a treia întrebare la referendumul lui Nicușor Dan
Minerii protestează la Palatul Victoria, nemuțumiți de legea pensiilor
Iohannis, cheltuieli uriașe pe vizitele externe. Cum au evoluat costurile cu deplasările sale de când a ajuns la Cotroceni
Ce cheltuieli a avut Klaus Iohannis în deplasările externe, în doi ani de mandat
Rareș Bogdan îi ia din nou apărarea lui Iohannis
Consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu a afirmat joi, în şedinţa Curţii Constituţionale, că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu este cauza unui blocaj instituţional, ci reprezintă finalizarea unei proceduri şi exercitarea unei atribuţii legale a şefului statului.
Ea invocat inadmisibilitatea sesizării Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţionlă între preşedinte şi ministrul justiţiei ca parte a Guvernului și a spus că nu poate fi vorba de un conflict juridic de natură constituţională între preşedinte, care are atribuţii explicitate în Constituţie, şi ministrul justiţiei, care îşi are atribuţiile prevăzute într-o lege.
„Are drept de veto președintele României în procedura de numire a procurorului-șef al DNA? Aceasta este întrebarea care vă este adresată”, le-a spus actualul ministru al justiției judecătorilor CCR.
Punctul de vedere al Preşedinţiei va fi prezentat de consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu, profesor universitar.
Guvernul pune la îndoială dreptul preşedintelui de a decide și susţine că ar avea doar un rol formal. Chiar Tudorel Toader, ministrul justiției, va pleda cauza Guvernului. Tudorel Toader, care a fost ani de zile judecător la CCR, acum schimbă rolurile.
„Eu nu am acţionat şi nu acţionez în nume personal, să am nemulţumiri personale. Cât priveşte conţinutul sesizării, cred că sunteţi convinse că nu pot să relatez”, declara Tudorel Toader.
„Nu există niciun conflict şi nu, nu am emoții, dacă exista acest demers din partea Guvernului”, declara, la rândul său, președintele Klaus Iohannis.
Ministrul Justiţiei a cerut, pe 22 februarie, anul acesta, revocarea din funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi. A fost concluzia unei evaluări a activităţii acesteia, prezentate într-un raport de 36 de pagini şi 11 anexe. Tudorel Toader a lansat 20 de acuzaţii la adresa Laurei Codruţa Kovesi, care ar fi încălcat de trei ori Constituţia, s-ar implica în dosarele aflate în lucru şi ar cere ca anchetele să vizeze, în principal, demnitari ai statului.
„Pentru aceste acte și fapte de netolerat într-un stat de drept (...) declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului șef DNA”, anunța la 22 februarie Tudorel Toader.
„De la preluarea mandatului, statistic, DNA a înregistrat cele mai bune rezultate de la înființarea instituției. Apreciez că propunerea e neîntemiată și nedovedită”, declara procurorul-șef Laura Codruța Kovesi.
Cererea de revocare a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii. La rândul său, Klaus Iohannis a declarat că raportul primit de la Ministerul Justiţiei invocă motive care fie nu sunt pertinente, fie se referă la alte perioade faţă de cea în care a avut loc evaluarea activităţii procurorului şef al DNA.
„Motivele de revocare prezentate de Ministrul Justiției nu au fost de natură să mă convingă. În concluzie, nu voi da curs propunerii Ministrului Justiției de revocare a doamnei Kovesi, procuror-șef al DNA”, anunța președintele luna trecută.
Guvernul a sesizat Curtea Constituţională după această decizie. Conform fostului preşedinte al CCR Augustin Zegrean, judecătorii pot doar să constate dacă există sau nu un conflict între Executiv şi preşedinte.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News