Live

Trei persoane trimise în judecată pentru că importau zahăr, dar declarau în acte că este sare. Ce prejudiciu au produs

Data publicării:
Taxele pentru zahărul importat sunt de circa 20 de ori mai mari decât pentru sare. Foto: GettyImages

Trei persoane au fost trimise în judecată de DNA Ploieşti după ce au importat din Turcia zahăr pe care l-au declarat la vamă ca fiind sare, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de peste 7 milioane de lei, scrie Agerpres.

Trei inculpaţi (doi dintre ei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale) sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni de folosire la Autoritatea Vamală a documentelor vamale comerciale falsificate, săvârşite în forma autoratului, complicităţi şi instigării.

„În perioada 2008 - 2009, în scopul sustragerii de la plata taxelor vamale şi TVA, unul dintre oamenii de afaceri, la instigarea celuilalt, ar fi prezentat la autorităţile vamale române documente comerciale falsificate care atestau în mod nereal achiziţia din Turcia, în numele a două societăţi comerciale, a cantităţii totale de 3.199.137 kg sare iodată, cunoscând că în realitate marfa importată era zahăr tos. Aceasta, în condiţiile în care taxele vamale pentru sare sunt substanţial mai mici (de peste 20 de ori mai mici) decât cele pentru zahăr”, arată DNA într-un comunicat.

Potrivit anchetatorilor, în demersul său infracţional, acelaşi om de afaceri ar fi beneficiat de ajutorul celui de-al treilea inculpat în sensul că acela ar fi ascuns adevărata natură a mărfurilor importate prin prezentarea de probe de sare autorităţilor sanitar veterinare ca fiind recoltate din mijloacele de transport ce efectuau importuri din Turcia, înlocuirea fizică a documentelor ce însoţeau transporturile de zahăr cu documente false care atestau importul de sare, înlocuirea fizică în mijloacele de transport a zahărului importat cu sare iodată ce a fost prezentată organelor vamale pentru vămuire (activitate desfăşurată pe raza comunelor Sinteşti, judeţul Ilfov, Păuleşti şi Bucov, judeţul Prahova, la punctele de lucru nedeclarate ale celor două societăţi comerciale).

În acest fel, cei trei inculpaţi au produs bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 7.105.248 lei sumă cu care Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Ploieşti s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, procurorii anticorupţie au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparţin unuia dintre inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Prahova cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Editor : G.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

În 2024 Rusia a importat 28 de aeronave, ocolind sancțiunile. De la începutul războiului, Moscova a putut fabrica doar 7 avioane civile

Creatorul etichetei Nutri-Score susține că cea mai mare problemă alimentară a europenilor „nu este excesul de zahăr”

Consultant economic: Intrarea României în Schengen oferă o „gură de oxigen” nesperată pentru economie

Luptă în instanță pentru zahărul din cafea. Mii de firme s-au trezit cu decizii de impunere, iar unele au dat statul în judecată

Partenerii noștri