Toader, contrazis de un judecător privind condamnarea lui Dragnea: Se pronunță ca și cum a fost la deliberarea completului
Ministrul Justiţiei spune că nu vrea să comenteze sentinţa în cazul lui Liviu Dragnea până nu citeşte motivarea ICCJ, dar, totuși, Tudorel Toader dă de înţeles că liderul PSD nu putea fi condamnat pentru că nu a fost stabilit un prag al abuzului în serviciu, aşa cum impun deciziile CCR. În replică, judecătorul Horațius Dumbravă a afirmat pentru Digi24 că Tudorel Toader „s-a aventurat pe terenul speculațiilor” pentru că a dat de înțeles că hotărârea ICCJ de condamnare nu a respectat deciziile Curții Constituționale.
Ludovic Orban: Democrația în România aproape nu mai există. Decizia CCR calcă în picioare voința exprimată de cetățenii români
Călin Georgescu acuză statul român că „a călcat democrația în picioare”, după decizia CCR. „Lucrurile nu vor rămâne așa”
Iohannis a anunțat cât timp va rămâne președinte și a explicat ce urmează în situația „nemaiîntâlnită”. „România e o țară democrată””
Țoiu (USR), despre anularea alegerilor: S-au schimbat opiniile politice iar asta nu e ceva ce ar trebui vreodată să influențeze CCR
Crin Antonescu, după anularea alegerilor: „Decizia de azi e preferabilă unei eventuale invalidări a rezultatului”
CCR a anulat alegerile prezidențiale
Fost judecător CCR: Nu mai poate fi contestat primul tur al prezidențialelor. La al doilea tur trebuie să se sesizeze orice neregulă
Sesizări la CCR pentru anularea primului tur al alegerilor
Augustin Zegrean: „Ne vom petrece Anul Nou numărând voturile”
„Au trecut doi ani de la emiterea celor două decizii, practica instanțelor de judecată, apropo de ce spunea domnul ministru, vă pot spune cu știință că am și judecată o astfel de cauză de abuz în serviciu. Practica s-a așezat și vă garantez că toți judecătorii în materie penală știu atât conținutul deciziilor CCR, cât și practica jurisdicțională”, a spus fostul președinte al CSM Horațius Dumbravă.
„Domnul ministru a precizat corect că trebuie să vedem considerentele hotărârii, dar din păcate s-a aventurat pe terenul unor speculații dând de înțeles că această decizie de ieri nu ar respecta deciziile CCR. Ar fi de preferat ca ministrul justiției, care este membru CSM - să nu uităm acest lucru - să se ferească de astfel de afirmații până la momentul la care apar considerentele acestei hotărâri și până la momentul la care instanța de apel se va pronunța. Bănuiesc că se face apel”, a adăugat magistratul.
„La fel și prim-ministrul, prin acel comunicat de ieri, face aceeași remarcă. E ca și cum cei doi politicieni care au responsabilități guvernamentale, trebuie să se raporteze cu loialitate la puterea judecătorească, se pronunță ca și cum ar fi fost la deliberarea celor trei judecători. Noi nu știm ce au discutat, la ce concluzii au ajuns, ce argumente s-au adus”, a completat el.
Horațius Dumbravă a subliniat că ar fi de preferat ca toți politicienii să se abțină de la declarații pe marginea acestui subiect.
„Dacă ei fac apel că un condamnat în primă instanță se bucură în continuare de prezumția de nevinovăție, e absurd să arăți cu degetul și să acuzi că decizia judecătorilor s-a dat fie sub presiunea străzii, fie la presiuni politice. Adevărul juridic nu se mulează pe lupta politică, trebuie în primul rând Guvernul, prin reprezentanții săi, să garanteze și să asigure că puterea judecătorească este independentă”, a precizat judecătorul.
Magistratul a precizat, în contextul declarațiilor făcute de Viorica Dăncilă și Tudorel Toader, că „adevărul juridic nu este același lucru cu lupta politică”
În continuare, cu privire la declarația ministrului justiției, potrivit căreia cei trei judecători trebuiau să țină cont de o decizie a CCR, chiar dacă nu a fost transpusă în legislație, Horațius Dumbravă a subliniat că „ar fi fost de preferat să nu se fi aventurat pe acest tărâm”.
„Mă aștept de la un ministru al justiției, care este un profesionist al dreptului, să aștepte până la momentul în care considerentele sunt puse în hotărârea judecătorească alături de dispozitiv”, a mai spus el.
Întrebat cu privire la o propunere a unui deputat PSD de impunere a unui prag la abuzul în serviciu, magistratul a făcut apel la „înțelepciunea tuturor actorilor să găsească timp și spațiu pentru dialog, că altfel toată lumea are de pierdut și mai ales societetatea românească”.
Citiţi şi: Ce se va întâmpla după condamnarea lui Dragnea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News