Live

Tăriceanu: Avem în vedere adoptarea OUG privind revizuirea sentinţelor date în baza protocoalelor cu SRI, însă nu e suficient

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam/Octav Ganea

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este de părere că adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date în baza protocoalelor cu SRI sau a interceptărilor ilegale nu este suficientă, fiind necesară constituirea unei comisii formate atât din experţi juridici din România, cât şi din străinătate, "pentru a consolida obiectivitatea abordărilor care trebuie să revizuiască şi legislaţia, şi Codurile penale".

"Avem în vedere acest lucru (adoptarea unei OUG privind revizuirea sentinţelor date în baza protocoalelor cu SRI - n.r.), însă cred că nu e suficient. Am vorbit nu o dată despre necesitatea constituirii unei comisii formate atât din experţi juridici din România, cât probabil şi din străinătate, pentru a consolida obiectivitatea abordărilor care trebuie să revizuiască şi legislaţia, şi Codurile penale, în aşa fel încât să avem siguranţa că revenim la normalitate, că revenim la respectul pentru apărarea oricărui cetăţean, că revenim la o justiţie normală, care nu are de-a face cu practicile din trecutul mai îndepărtat. Cred că această comisie va trebui să elaboreze în cel mai scurt timp un set de recomandări pe care să le avem în vedere", a spus Călin Popescu Tăriceanu, luni seară, la Antena 3, potrivit News.ro.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa la începutul lunii august, la Antena 3, că va propune premierului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care persoanele care cred ca au fost condamnate în baza interceptărilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI să poată cere revizuirea sentinţei. El a spus că o astfel de ordonanţă va fi dată "într-un timp scurt, imediat ce se termină concediile", iar prin aceasta îi va fi dată încrederea românului că "justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia".

"Toţi infractorii au sentimentul că sunt condamnaţi pe nedrept. Nedreptate: stai acolo condamnat, chiar dacă interceptarea nu e legală, dacă-i protocol. Cu privire la interpretarea modificărilor aduse în legătură cu revizuirea unei hotărâri, eu voi propune premierului şi Guvernului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă. O Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care să modifice revizuirea ca metodă de reformare a unei hotărâri definitive. Să-i dăm celui care are sentimentul că este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă", declara Tudorel Toader.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Vor fi surprize.” Ce spune un fost judecător CCR despre data alegerilor prezidențiale

Ce spune un fost judecător constituțional despre cererile de anulare a alegerilor prezidenţiale de pe masa CCR

Ce spune un fost judecător constituțional despre ședința CCR de azi privind turul I al alegerilor prezidențiale

Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat în dosarul în care era acuzat că a luat mită 800.000 de euro

Partenerii noștri