România n-a închis încă 31 de depozite de deșeuri. CJUE o obligă la plata a 1,5 milioane de euro și 600 de euro pe zi de întârziere
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene impune obligă România la plata unei sume de 1,5 milioane de euro şi a unei penalităţi de 600 de euro pe depozit de deşeuri şi pe zi de întârziere. Decizia a fost luată după ce Curtea a constatat că România nu a închis încă 31 de depozite.
CJUE obligă România la plata a 1,5 milioane de euro și 600 de euro pentru fiecare zi de întârziere din cauza depozitelor de deșeuri
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene impune sancţiuni financiare României pentru că nu a închis depozite de deşeuri neautorizate, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de CJUE.
Curtea, cu sediul la Luxemburg, constatase deja încălcarea de către România a dreptului Uniunii într-o hotărâre pronunţată în anul 2018. Dreptul Uniunii urmăreşte să prevină sau să reducă, pe cât posibil, efectele negative asupra mediului pe care le pot avea activităţile de depozitare a deşeurilor.
În 2018, Curtea a statuat că România a încălcat obligaţia de a opri depozitarea deşeurilor şi de a închide 68 de depozite de deşeuri a căror exploatare nu era autorizată. În 2022, apreciind că România nu se conformase încă hotărârii din 2018, Comisia Europeană a introdus o nouă acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, scrie Agerpres.
În hotărârea sa, Curtea de Justiţie constată că România nu a închis încă 31 de situri neautorizate pentru exploatare. Ea obligă România la plata unei sume forfetare de 1,5 milioane de euro şi a unei penalităţi cu titlu cominatoriu de 600 de euro pe depozit de deşeuri şi pe zi de întârziere. La stabilirea cuantumului penalităţii cu titlu cominatoriu, Curtea ia în considerare gravitatea încălcării, durata acesteia şi capacitatea de plată a României.
Astfel, punerea în aplicare incompletă a hotărârii din 2018 determină un risc important de poluare şi de consecinţe grave pentru sănătatea umană, în special prin eliberarea de substanţe chimice nocive în sol, aer şi apă. În plus, neîndeplinirea obligaţiilor continuă de mai mult de patru ani, ceea ce constituie o durată considerabilă, mai atrage atenţia comunicatul.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News