Live

Revocarea lui Kovesi s-ar putea tranșa la CCR

Data publicării:

Coaliţia de guvernare aşteaptă ca ministrul Justiţiei să găsească soluţii pentru revocarea Laurei Codruţa Kovesi. După avizul negativ al CSM şi declaraţiile şefului statului, care a lăudat-o pe şefa DNA, sigura soluţie care se întrevede este o intervenţie a Curţii Constituţionale. Dacă până acum Călin Popescu Tăriceanu a fost cel care reclama DNA la Curte, acum cel care ar putea prelua această misiune este Tudorel Toader.

Soarta Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA este acum în mâna preşedintelui Klaus Iohannis. După declanşarea procedurii de revocare, şeful statului s-a poziţionat, însă, în antiteză cu ministrul justiţiei şi a ţinut partea conducerii Direcţiei Anticorupţie. Reprezentanţii Puterii se repliază şi au anunţat deja pasul următor.

Tudorel Toader, ministrul Justiției: Dezbaterile abia încep și nu se termină aici. Sunt convins, cu argumente, cu contraargumente, indiferent de ce va decide CSM, indiferent de ce va decide președintele, indiferent de ce va decide CCR dacă va fi sesizată pe conflict, sunt convins că dezbaterea va continua și trebuie să continue, ca să vedem radiografia exactă a activității manageriale.

Adrian Țuțuianu, senator PSD: Președintele nu poate refuza revocarea. A proceda altfel înseamnă a anula rolul MJ, dacă se va ajunge la acest refuz, soluția va fi tot la CCR.

Concret, Puterea vrea ca judecătorii Curţii Constituţionale să constate că refuzul preşedintelui de a pune în aplicare solicitarea ministrului Justiţiei naşte un conflict între puterile statului şi să-l oblige pe Klaus Iohannis să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi. Fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean crede, însă, că şeful statului nu poate fi obligat să ia o anume decizie.

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR: Cât zice la lege că președintele dispune revocarea, nu poți să spui ca este obligația lui să o și facă. Politicienii au o imaginaţie nebănuită. Pot să facă orice.

Deşi liderii Coaliţiei au fost primii care au criticat -o pe şefa DNA, nu sunt dispuşi totuşi să îşi asume politic revocarea.

Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților: O sesizare la CCR în legătura cu un conflict... am spus mai devreme ca nu sunt specialist în Constituție, PSD nu poate contesta la CCR o decizie sau o indecizie a președintelui. Și eu ca președinte am stat deoparte în această perioadă în legătură cu acest subiect și așa vom face în continuare.

Marian Neacșu, secretar general PSD: Atacă la CCR, spre exemplu... nu am decis nimic, nu s-a discutat această problemă, de ce nu vreți să înțelegeți? Nu este o problemă a partidului, nu ne-am asumat acest lucru, nu avem un scenariu B, A, sau de altă dimensiune. Este o problemă exclusiv a ministrului justiției.

Rămâne, deci, în sarcina Guvernului şi, în speţă, a ministrului Tudorel Toader, să ducă lupta cu L C. Kovesi mai departe.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri prezidențiale 2024. Cine sunt cei 14 candidaţi la scrutinul de duminică și în ce ordine sunt pe buletinul de vot

Legea prin care persoanele fizice autorizate pot deveni SRL, neconstituțională. Explicația oferită de CCR

Traian Băsescu, apel pentru susținerea lui Lasconi. „Cel mai bine plasat candidat de dreapta poate intra în turul 2, cu o condiție”

Marcel Ciolacu, reacție în scandalul zborurilor plătite de Nordis: „Nu am văzut până acum un astfel de document”

Partenerii noștri