Live

Raluca Prună explică de ce şi cum a ajuns să se gândească la măsura recursului compensatoriu

Data actualizării: Data publicării:
Raluca Pruna

Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la măsura recursului compensatoriu, în condiţiile în care există o decizie semi-pilot din 2012 privind rezolvarea situaţiei din penitenciarele cu condiţii precare. Ea a spus că a încercat în mai multe rânduri să explice CEDO că România, ţară în care 78% din școlile din rural au toalete în curte şi în care tocmai avusese loc tragedia de la Colectiv, este exclus să se aplice precedentul Italiei, Ungariei sau Bulgariei. Aceste ţări plăteau de la 3 euro la 8 euro pe zi de detenţie pentru fiecare deţinut care stătea în condiţii precare.

"Pentru că ni se cerea o măsură compensatorie m-am gândit la această măsură", a spus Raluca Prună.

"Puteam să stau şi pledez vinovată. Puteam să nu fac nimic în mandatul meu.

Am venit într-un mandat în care aveam deja o decizie semi-pilot din 2012 care atârnă asupra România. Eu m-am dus de trei ori la CEDO și am discut cu preşedintele Curții. E foarte adevărat că niciodată în nicio decizie nu se spune: cerem statului să facă un anumit lucru, dar se spune în decizii că trebuie să existe măsuri compensatorii pentru cei care Curtea a constatat că s-a încălcat art 3.

Pe scurt, cei care au execut pedeapsa în condiţii precare și există precedente care se invocă chiar și în deciziile semipilot din 2012. Precedentele din Italia, Bulgaria și Ungaria, care au trecut prin aceeași situaţie ca România și unde soluţia pe care CEDO a acceptat-o era o compensare bănească.

O compensare care era de 8 euro în Italia pe zi de detenţie pentru fiecare deținut, 5 euro în Ungaria și 3 euro în Bulgaria. Eu am mers de 3 ori la CEDO și am explicat că într-o țară în care 78% din școlile din rural au toalete în curte, în condiţia în care dreptul la educaţie e prevăzut de Convenţie, în condiţiile în care eu eram într-un guvern care a venit după o tragedia de la Colectiv în care niște oameni au murit din cauza unor condiţii precare în spitale, e exclus să merg pe calea bătătorită a Italiei, a Ungariei, a Bulgariei, pe care curtea fără să le spună în decizie le recomanda României.

Pentru că ni se cerea o măsură compensatorie m-am gândit la această măsură.
Nu am să vorbesc despre vinovații și dacă eu am fost tâmpită, Parlamentul condus de PSD - ALDE trebuia să fie mai deștept și să nu aprobe această lege", a explicat la Imparţial fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună.

Intervenţia integrală, în materialul VIDEO ataşat

Citiţi şi:

Grindeanu îi răspunde lui Cioloș: Recursul compensatoriu a fost adoptat exact în forma iniţiată de Raluca Prună

Tudorel Toader dă vina pe guvernul tehnocrat pentru recursul compensatoriu. Raluca Prună îi dă replica

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Vor fi surprize.” Ce spune un fost judecător CCR despre data alegerilor prezidențiale

Ce spune un fost judecător constituțional despre cererile de anulare a alegerilor prezidenţiale de pe masa CCR

Administrația Penitenciarelor anunță că peste 91% din deținuți vor vota în turul doi al alegerilor prezidențiale

Olanda începe eliberarea anticipată de deţinuţi din cauza lipsei de locuri în închisori

Partenerii noștri