Reacția DNA la declarațiile lui Tăriceanu privind interceptarea magistraților
DNA a reacționat miercuri la declarațiile făcute de Călin Popescu Tăriceanu după ce a ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohannis. Liderul ALDE a spus că încă sunt probleme în justiția din România. Mai precis, Tăriceanu a susținut că „telefoanele sunt ascultate pe scară largă” și, potrivit unor surse din presă șeful ALDE a menționat că „mii de judecători şi procurori ar fi fost interceptaţi ilegal de DNA în ultimii cinci ani”.
Comunicatul DNA:
„Ca urmare a unor informații vehiculate în mass media, potrivit cărora „mii de judecători şi procurori ar fi fost interceptaţi ilegal de DNA în ultimii cinci ani”, Biroul de Informare și Relații Publice face următoarea precizare:
În vederea prezentării unui punct de vedere întemeiat pe o situație statistică riguroasă privind aceste aspecte, conducerea DNA a dispus colectarea datelor de la nivelul tuturor secțiilor și al serviciilor teritoriale pentru perioada 1 ianuarie 2014 -23 octombrie 2018 (ultima dată reprezentând momentul la care dosarele cu magistrați au fost predate Secției pentru investigarea Infracțiunilor in Justiție).
În urma centralizării datelor a rezultat că, în perioada 1 ianuarie 2014 -23 octombrie 2018 au făcut obiectul măsurilor de supraveghere tehnică (interceptarea și înregistrarea convorbirilor telefonice și înregistrarea în mediul ambiental), în dosare soluționate, un număr de 166 de magistrați.
Toate măsurile de supraveghere tehnică au fost autorizate de judecători.
Toți magistrații care au fost supuși măsurilor au fost înștiințați, în condițiile și în conformitate cu dispozițiile din Codul de procedură penală.”
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, după consultările de la Cotroceni, că problemele din justiţie - inteceptările, protocoalele secrete - nu vor fi rezolvate prin acest referendum.
„Acestor cetăţeni, precum şi tuturor cetăţenilor din România, vreau să le transmit următorul mesaj din partea noastră: Problemele cu care se confruntă justiţia din România - ascultarea pe scară largă a telefoanelor, protocoalele secrete dintre servicii, procuratură, Înalta Curte, CSM, abuzurile din justiţie ale procurorilor deja celebre, presunile făcute de servicii şi de procurori asupra judecătorilor - aceste probleme rămân în continuare să fie rezolvate. Ele nu s-au rezolvat prin aprobarea referendumului cu majoritate. Ele vor trebui în continuare să fie rezolvate, nu ne putem imagina că ele se rezolvă de la sine, nu ne putem imagina că dacă acum referendumul s-a aprobat trebuie să închidem ochii la aceste probleme şi să ne facem că ele nu există”, a afirmat preşedintele ALDE.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News