PNL a depus la Parchetul General un denunț penal la adresa lui Meleșcanu pentru votul în Diaspora
Organizația PNL Diaspora a depus, vineri, la Parchetul General, un denunț penal la adresa ministrului de Externe Teodor Meleșcanu din cauza problemelor care au fost în secțiile de votare din străinătate la alegerile europarlamentare, transmite Mediafax.
„Avem un anunț de făcut din partea PNL. Astăzi, președintele Organizației PNL Diaspora, domnul senator, Viorel Badea, a depus la Parchetul General, denunț penal împotriva ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu. Ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 26 mai, duminică, este incalificabil și ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, trebuie să răspundă penal pentru fapta cu premeditare săvârșită de acesta și de toți cei cu responsabilități în organizarea alegerilor în secțiile de votare din străinătate, faptă cu premeditare de împiedicare a exercitării dreptului de vot al cetățenilor români”, a declarat Ionel Dancă, într-o conferință de presă la sediul partidului.
Purtătorul de cuvânt al PNL a adăugat că Meleșcanu a comis „abuzuri cu premeditare”.
„Este o faptă cu premeditare la care am asistat duminică, atunci când mii de cetățeni români alungați din țară de această guvernare și de guvernările PSD din anii trecuți, români care și-au căutat un nivel de trai mai bun în alte țări și au vrut să schimbe România în bine, le-a fost interzis dreptul la vot într-un mod inimaginabil. Au fost abuzuri săvârșite cu premeditare, ceea ce constituie elementele unei infracțiuni penale care trebuie pedepsită. În denunțul penal depus astăzi (vineri - n.r.) la Parchetul General sunt evidențiate aceste fapte care demonstrează intenția autorului, respectiv, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu și probele în susținerea acestei acuzații”, a explicat Dancă.
La rândul său senatorul PNL Viorel Badea a spus că au fost cazuri în care românii din diaspora au fost arestati la alegerile pentru PE.
„Sunt cazuri în diaspora, la aceste alegeri, când au fost arestați cetățeni români. La Offenbach au fost arestați doi cetățeni români de către poliția germană, în multe dintre situații, Ministerele de Interne din statele respective s-au îngrijit să facă în așa fel încât cetățenii români să poată să voteze. Mai mult decât atât, au fost angajați ai Ministerului de Interne, din Italia sau din Spania, care au adus apă cetățenilor români care nu-și puteau exercita un drept la vot. (...) Eu cred că toate aceste condiționalități, puse una peste alta, ne duc la concluzia că, într-adevăr, în mod deliberat, autoritatea română, Guvernul Dăncilă, Dăncilă însăși, pentru că ordonanța de prelungire trebuia să fie dată de Dăncilă însăși, au făcut în așa fel încât să blocheze accesul neîngrădit a cetățenilor români din diaspora la un drept constituțional fundamental, dreptul la vot”, a conchis Badea.
Președintele Klaus Iohannis a cerut demiterea miniștrilor de Interne și Externe, nu demisia. Șeful statului a spus, după discuția cu Viorica Dăncilă, că aceasta urmează să mai „judece puțin chestiunea”.
În replică, premierul Viorica Dăncilă a anunțat joi, după discuția cu Klaus Iohannis, că nu va lua o decizie cu privire la responsabilii desfășurării votului defectuos în Diaspora și în unele zone din țară până când nu are realizată o analiză temeinică.
Și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a spus că „pur și simplu vinovat de votul în străinătate este practic președintele Iohannis”, pentru că a convocat referendumul după ce au fost stabilite secțiile de votare în străinătate.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News