Live

PNL a contestat la CCR modificările la Legea ANI care anulau interdicțiile a 675 de aleși

Data actualizării: Data publicării:

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, că PNL a depus la Curtea Constituţională (CCR) sesizarea privind modificările la Legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi cere societăţii să „strige din răsputeri” demisia lui Liviu Dragnea.

„PNL a finalizat contenstaţiile la Curtea Constituţională pe legea care modifică funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, prin invalidarea tuturor deciziilor confirmate în instanţă ale acestei Agenţii în perioada 2007-2013, de către parlamentari ai României. (...) Prin legea de funcţionare a ANI, practic, s-au anulat decizii definitive ale instanţelor de judecată”, a declarat Raluca Turcan la Parlament.

Ea a mai spus că Parlamentul României ar trebui să se îndepărteze de Liviu Dragnea, iar societatea ar trebui să îi „strige din răsputeri” demisia.

„Grupul infracţional Dragnea din Camera Deputaţilor a lovit din nou. Lucrul acesta nu poate fi tolerat, cred că întreg Parlamentul ar trebui să se disocieze de Liviu Dragnea, cred că societatea ar trebui să strige din răsputeri demisia lui Liviu Dragnea, pentru că atunci când este să terfelească imaginea României în străinătate şi imaginea Parlamentului în lume, Liviu Dragnea nu are nicio reţinere şi scrie scrisori în numele tuturor parlamentarilor, ca şi cum domnia sa s-ar suprapune cu toţi cei care au fost votaţi în această instituţie. Trebuie să îşi respecte obligaţiile de preşedinte”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL.

Raluca Turcan i-a cerut demisia liderului social-democraţilor, stoparea dezbaterilor din comisia care modifică legile justiţiei şi aşteptarea unor puncte de vedere ale instituţiilor europene.

„PNL nu poate tolera şi încuraja un asemenea comportament din partea PSD şi ALDE, în special din partea lui Liviu Dragnea, şi încă o dată, în mod oficial, îi solicităm demisia lui Liviu Dragnea, stoparea dezbaterilor pe legile justiţiei, aşteptarea unui punct de vedere de la instituţiile din domeniul justiţiei, partenerii noştri internaţionali, Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi aşteptarea unei evaluări şi a unui studiu de impact al acestor legi”, a subliniat prim-vicepreşedintele PNL.

Parlamentul a adoptat, la iniţiativa deputatului PSD Florin Iordache, modificarea legii ANI, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept.

„Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, se arată în iniţiativa legislativă înregistrată la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie şi intrată în dezbatere în procedură de urgenţă.

În sesizarea depusă la CCR, PNL reclamă încălcarea reglementărilor legale privind normele de tehnică legislativă, a competenţei Camerelor, precum şi principiul neretroactivităţii legii civile.

Liberalii mai arată că dispoziţiile art.I şi ale art. II sunt neconstituţionale pentru că încalcă principiul colaborării loiale între autorităţile şi instituţiile publice din România ataşat dispoziţiilor art.1 alin.(5) din Constituţie.

„De asemenea, încălcarea cu bună ştiinţă a Deciziei CCR nr. 619/2016 reprezintă o sfidare a Curţii Constituţionale, autoritate publică autonomă de rang constituţional, fundamentală pentru asigurarea respectării Constituţiei şi o altă încălcare a principiului colaborării loiale”, susţine PNL.

Sursa: News.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Nu eşti în siguranţă nicăieri”. Un deputat german a primit un bilet de amenințare într-un plic cu pudră albă

Parlamentarii din Coreea de Sud au votat și pentru demiterea preşedintelui interimar, după ce l-au demis pe Yoon Suk Yeol

Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară

România are un nou Guvern. Mesajul lui Marcel Ciolacu, la prima ședință a noului executiv: „Știm ce greşeli nu mai trebuie să repetăm”

Partenerii noștri