Peste 80% dintre amenzile din timpul stării de urgență ar putea fi contestate. Ar putea fi deschise 100.000 de procese
Peste 120 de milioane de euro este valoarea amenzilor date până acum în perioada stării de urgență celor care au încălcat restricțiile din ordonanțele militare. Nu se știe însă câte dintre aceste amenzi vor fi plătite. Sunt estimări că 80% dintre ele vor fi contestate. Cei care vor demonstra că nu au cu ce plăti vor ajunge să lucreze în folosul comunității.
Primarul pregătit deja pentru petrecerile post-pandemie
De ce acum sunt atâtea măsuri de relaxare
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Răspunsul Elenei Lasconi întrebată dacă l-ar vota pentru funcția de premier pe Marcel Ciolacu
Theodor Stolojan acuză USR de lipsă de profesionalism. „Pune pe masă o hartie cu 8 cerințe și apoi pleacă. Nu e o metodă de negociere”
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”. Parchetul General a deschis dosar penal
Mare parte din cele peste 300.000 de sancțiuni va aglomera sălile de judecată, prin contestare, iar cei care vor demonstra că nu au cu ce plăti amenda vor ajunge să lucreze în folosul comunității.
O asociație profesională a grefierilor estimează că 80% din amenzi ar putea fi contestate, adică până la 100.000 de noi procese ar urma să fie înregistrate în câteva săptămâni pe rolul instanțelor.
Sunt deja câteva mii de procese demarate în țară, pentru care încă nu au fost stabilite termene de judecată, întrucât contestarea amenzilor nu intră în rândul proceselor care se judecă în timpul stării de urgență.
Guvernul a majorat, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă nivelul amenzilor aplicate pe perioada stării de urgenţă atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice.
Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut de pe 3 aprilie, acestea fiind cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei, faţă de valorile iniţiale, cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.
În acelaşi timp, amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.
Actul normativ permit contravenientului să achite, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator.
Cei care dovedesc că nu au posibilitatea financiară de a achita amenzile și nu au bunuri care să fie executate silit pentru ca statul să recupereze banii ar putea ajunge să lucreze în folosul comunității.
Într-o asemenea situație, instituția care a emis amenda se va adresa instanței și va cere schimbarea sancțiunii într-una privind un anumit număr de zile de muncă în folosul comunității.
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News