Percheziții la Primăria Ploiești în dosarul apartamentelor de lux vândute de mai multe ori. Nouă persoane duse la audieri
Mai multe percheziții au loc, joi, la Primăria Ploiești, în dosarul apartamentelor de lux vândute de mai multe ori. Procurorii au ridicat deja mai multe documente de la Direcția de Urbanism.
ACTUALIZARE 12.45. Nouă persoane au fost duse cu mandat la audieri la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti în acest dosar.
Zece percheziții au avut loc în Prahova, Dâmboviţa şi Bucureşti la sediul unor instituţii publice şi la domiciliile unor funcţionari publici şi persone fizice, fiind puse în executare nouă mandate de aducere.
"În fapt, în perioada 2018 - 2022, un dezvoltator imobiliar din Ploieşti a edificat un imobil cu destinaţia de locuinţe colective în municipiul Ploieşti, fără a respecta prevederile autorizaţiilor de construire şi documentaţiilor tehnice aferente, încălcând totodată regulile stabilite prin Planul Urbanistic Zonal, fiind construit un etaj în plus, cu 30 apartamente. Ulterior, pentru intabularea imobilului, cu sprijinul unor funcţionari publici din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul urbanismului şi cadastrului au întocmit în fals o serie de documente care atestau recepţia lucrărilor de construcţie şi pe care dezvoltatorul le-a folosit la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară", spun anchetatorii, scrie Agerpres.
De asemenea, dezvoltatorul imobiliar a încheiat o serie de promisiuni şi contracte de vânzare-cumpărare, prin care a indus în eroare cumpărătorii, de la care a încasat contravaloarea a 24 apartamente, deşi acestea erau construite şi intabulate ilegal, valoarea prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 705.000 euro, arată sursa citată.
"În urma cercetărilor declanşate, în anul 2023, reprezentanţii autorităţilor locale au dispus aducerea construcţiei la forma autorizată, respectiv desfiinţarea celor 30 apartamente edificate ilegal", precizează procurorii.
Astfel, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti efectuează cercetări:
- faţă de reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de complicitate la fals intelectual, infracţiunea de uz de fals, 2 infracţiuni de uz de fals în formă continuată (cu câte 15 acte materiale), fals în declaraţii, 8 infracţiuni de înşelăciune;
- faţă de 4 funcţionari publici pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual şi 8 infracţiuni de complicitate la înşelăciune;
- faţă de 2 funcţionari pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de fals intelectual şi 8 infracţiuni de complicitate la înşelăciune;
- faţă de alte persone pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la fals intelectual şi complicitate la înşelăciune.
Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că printre persoanele duse la audieri se află şi arhitectul-şef al municipiului Ploieşti.
Știrea inițială
Primarul din Crevedia, Petre Florin, vizat de procurorii DIICOT
Milioane de euro au fost găsite de anchetatori după perchezițiile făcute la casa lui Horațiu Potra
Percheziții de amploare în dosarul mercenarilor coordonați de Horațiu Potra: 12 locuințe vizate
Operaţiunea „Ghost Gun”
Percheziții de amploare în Republica Moldova. Anchetă privind fapte de corupție în prag de alegeri
Percheziții la sediul Jandarmeriei Bihor: subofițeri bănuiți de fraudă cu certificate medicale. Cu ce scop falsificau documentele
Caz de sclavie la o stână din Covasna: șase persoane exploatate de o familie
Peste 130 de percheziţii au loc la traficanți de droguri și de persoane
Percheziții DNA la sediul CJ Caraș-Severin. Procurorii cercetează vânzarea unui aparat RMN cu 10.000 de euro - Surse
Andrei Volosevici, primarul Ploieștiului, a confirmat la Digi24 aceste percheziții și a spus că e "o procedură normală."
"Vă dați seama că nu-mi spune mie un procuror despre ce e vorba, n-am fost citat, luat. Au venit, vor să verifice, le-au luat, să le ia, să le ducă la parchet, să rezolve problema. Nu știu despre ce e vorba, a venit un procuror, le-am zis: vă rog, luați ce documente vreți. Nu mă vizează, nu e treaba mea", a spus primarul.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au descins, joi dimineaţă, la Primăria Ploieşti, acţiunea având legătură cu afacerea White Tower, a declarat, pentru Agerpres, primarul Andrei Volosevici.
Surse judiciare au precizat că, în urma acestor percheziţii, mai multe persoane, între care şi arhitecta şefă, ar urma să fie duse la audieri. De asemenea, vor fi ridicate documente de la Direcţia de Urbanism, arată sursele indicate.
În acest dosar se află în arest preventiv avocatul Vlad Nichita şi doi reprezentanţi ai dezvoltatorului imobiliar, care sunt membri ai aceleiaşi familii (mamă şi fiu) - Mărioara Lupu şi Mihai Lupu, iar notarii George-Radu Tudose şi Maria Tudose sunt în arest la domiciliu.
Potrivit unui comunicat emis anterior de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, în acest dosar au mai fost efectuate 15 percheziţii domiciliare la sediul unor dezvoltatori imobiliari din complexurile de locuinţe White Tower şi City Gate din Ploieşti, birouri notariale şi cabinete de avocatură, fiind puse în executare opt mandate de aducere.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News