Live

Patroana azilului din Păulești, acuzată că ținea bătrânii legați de pat, scapă de urmărirea penală. Faptele s-au prescris

Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Patroana unui cămin ilegal de bătrâni care funcţiona în comuna prahoveană Păuleşti şi o îngrijitoare, acuzate că ţineau bătrânii legaţi de pat, scapă de proces în urma intervenirii prescripţiei penale, dosarul fiind trimis în judecată după o anchetă care a durat circa nouă ani de la momentul reţinerii celor două femei în urma unor percheziţii.

Conform portalului instanţelor de judecată, Judecătoria Ploieşti a încetat, luni, procesul împotriva Corneliei Zidaru, patroana căminului ilegal de bătrâni de la Păuleşti, acuzată de instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, şi a Gabrielei Ion, subordonata acesteia, acuzată de lipsire de libertate în mod ilegal, decizia fiind luată ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale, scrie Agerpres. De asemenea, instanţa a luat act că persoanele vătămate nu s-au constituit părţi civile în dosar.

Decizia poate fi atacată cu apel.

În actul de sesizare s-a reţinut în esenţă că, inculpata Cornelia Zidaru, în perioada martie 2013 - 29.10.2013, i-a ordonat inculpatei Gabriela Ion să lege de pat, în fiecare noapte, două bătrâne care se aflau în azilul de la Păuleşti, îngrijitoarea Gabriela Ion procedând în consecinţă.

În acest dosar au fost făcute, în decembrie 2013, percheziţii la patru adrese din Păuleşti şi Ploieşti, iar la acel moment cele două femei au fost reţinute.

La un cămin din Păuleşti au fost găsiţi 31 de bătrâni care erau ţinuţi în condiţii insalubre, iar la un cămin similar din Ploieşti au fost depistaţi trei vârstnici tot în condiţii insalubre. Toţi bătrânii din cele două cămine au fost transportaţi la spitale din judeţ pentru îngrijiri medicale.

"Probatoriul administrat până la acest moment a evidenţiat faptul că, în incinta imobilelor, mai multe persoane vârstnice sunt ţinute în condiţii ce le pot afecta sănătatea, viaţa ori integritatea corporală, unele dintre ele prezentând multiple echimoze, iar altele fiind legate de pat, toate sub paravanul unor cămine de bătrâni private ce funcţionează ilegal", se preciza într-un comunicat transmis, la acel moment, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti.

Comisarii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Prahova au găsit atunci la căminul de bătrâni din Păuleşti produse fără elemente de identificare, muşte moarte, mucegai, mirosuri pestilenţiale, 20 de kilograme de carne în denaturare, produse care nu aveau documente de provenienţă, dar şi două găini vii care erau ţinute într-o cadă.

Comisarul CJPC Alexandru Cârdei a afirmat că hrana era ţinută şi preparată în aceleaşi vase unde erau ţinute şi produse de curăţenie şi vopsele, iar în această unitate nu au fost găsite reţetare şi nici cântar. De asemenea, personalul nu poate face dovada că are carnet de sănătate.

Căminul privat de bătrâni din Păuleşti care funcţiona ilegal fusese închis în vara anului 2011 după un control al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului (CPC) Prahova efectuat la acea dată în urma sesizării unei femei care a reclamat că tatăl ei, internat în acea unitate, a fost la un pas de moarte.

La acel moment, anchetatorii au găsit în unitate condiţii insalubre, proprietarii căminului primind o amendă de 60.000 de lei pe care au contestat-o în instanţă.

Alexandru Cârdei a precizat că proprietarii au pierdut procesul şi, pentru a eluda dispoziţia privind închiderea unităţii, au început să încheie, pe persoană fizică, contracte ilegale cu aparţinătorii bătrânilor pe care îi cazau.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patroana căminelor ilegale de bătrâni din Păuleşti şi Ploieşti şi angajata ei vor fi cercetate în libertate

Bătrâni umiliți într-un azil clandestin. Administratorul și o angajată, reținuți

Partenerii noștri