Live

O farmacistă șefă din Bihor a decontat servicii medicale fictive de 377.000 de lei. Cu banii și-a cumpărat bijuterii, haine și o mașină

Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Farmacista șefă a spitalului din Marghita, județul Bihor, a încasat, ilegal, peste 377.000 de lei din servicii medicale fictive. Timp de 3 ani, femeia a decontat la CAS Bihor bani pentru îngrijirea la domiciliu a unor pacienți care, în realitate, nu ar fi fost asistați medical. Din sumele astfel obținute, aceasta și-a cumpărat haine, bijuterii și o mașină, scrie bihon.ro. Farmacista șefă a scăpat de acuzația de înșelăciune, dar este obligată de instanță să restituie banii la CAS Bihor.

Faptele, scrie sursa citată, s-au petrecut între 2015 și 2018, când, în calitate de reprezentant al unui SRL cu activități „referitoare la sănătatea umană”, ar fi decontat la CAS Bihor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu care, în realitate, nu au fost administrate beneficiarilor. Printre acestea, procurorii enumerau „aplicare de ploscă, (…) măsurarea parametrilor fiziologici, temperatură, respirație, puls, (…) manevre terapeutice pentru evitarea complicațiilor pulmonare”.

În realitate, însă, serviciile de îngrijiri nu au fost prestate, lucru confirmat, pe parcursul procesului, atât de aparținătorii pacienților, cât și de angajații firmei femeii.

Ca să obțină documentele de identitate ale așa-zișilor beneficiari, femeia s-ar fi folosit de pretextul acordării de scutece pentru bătrânii imobilizați la pat.

”Le folosea pentru întocmirea dosarelor de solicitare de îngrijiri medicale la domiciliu, care erau ulterior aprobate de preşedintele CAS Bihor, urmând folosirea frauduloasă de către inculpată a cardurilor de sănătate ale pacienţilor cu prilejul semnării electronice a serviciilor medicale pentru decontarea unor servicii medicale neprestate”, au explicat magistrații.

Banii decontați nelegal de la CAS Bihor au fost retrași din firmă de femeie, care și-ar fi cumpărat bijuterii, haine și o mașină, spun anchetatorii.

În decembrie 2021, farmacista șefă a fost trimisă în judecată pentru fraude informatice (425 de acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (490 de acte materiale) şi 8 infracţiuni de fals în declaraţii.

În timpul procesului de la Judecătoria Marghita, scrie sursa citată, instanța a schimbat acuzația de fraudă informatică în înșelăciune și a dispus încetarea procesului, pentru că termenul de prescripție s-a împlinit în aprilie 2023.

În schimb, judecătorul a admis acțiunea CAS Bihor și a obligat-o pe femeie să plătească 377.417 lei – prejudiciul cauzat Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate, la care s-au adăugat penalități și majorări.

Pe 26 aprilie 2024, Curtea de Apel Oradea a respins apelul farmacistei și a menținut sentința instanței de fond, mai scrie sursa citată.

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Călin Georgescu, acuzat de un om de afaceri că l-ar fi păcălit cu un milion de euro. Afaceristul a depus plângere penală

Bărbat din Arad, reținut pentru înșelăciune: S-a dat drept funcționar public și a fraudat o femeie de 77 de ani cu 2 milioane de lei

Televizor „cumpărat” cu 4 lei, dintr-un magazin din Alba Iulia. Ce a pățit bărbatul acuzat că a scanat eticheta altui produs

A promis iubire pe Facebook și a obținut mii de euro: Cum a reușit un bărbat din Arad să înșele mai multe femei

Partenerii noștri