Live

Ministrul Justiției acuză lideri din sistem că au creat panică răspândind zvonuri despre modificarea condițiilor de pensionare

Data actualizării: Data publicării:
Cătălin Predoiu, ministrul Justiției. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Cătălin Predoiu a acuzat, miercuri, lideri din sistemul justiţiei că au creat panică prin colportarea de zvonuri în legătură cu modificarea condiţiilor de pensionare a magistraţilor, dând asigurări că viitorul proiect al Ministerului Muncii, care nu a fost încă elaborat, va respecta statutul de independenţă al magistraţilor, transmite Agerpres.

Predoiu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Ministerul Muncii va pune în dezbatere publică, în mod transparent şi fără a lua prin suprindere oamenii din sistemul justiţiei, un proiect de lege privind pensionarea magistraţilor, însă acest proiect nu este încă elaborat şi va respecta statutul de independenţă al procurorilor şi judecătorilor.

„Orice reglementare viitoare în domeniul pensiilor va respecta statutul de independenţă al magistraţilor sub toate aspectele. Instrumentul va fi publicat în dezbatere publică, transmis CSM spre avizare şi discutat cu toţi partenerii sociali, fără a exista niciun fel de luare prin surprindere a sistemului judiciar cu privire la aceste noi viitoare reglementări. Să aşteptăm ce va pune în dezbatere publică Ministerul Muncii. Eu aştept cu încredere că aceste lucruri vor fi respectate”, a explicat el.

Ministrul Justiţiei recunoaşte că în sistemul Justiţiei s-a instalat panica, însă spune că acest lucru nu s-a datorat Guvernului.

„Din păcate, în sistemul judiciar s-a instalat o panică. Sper că lucrurile s-au mai potolit. Dar nu a fost o panică datorată sau cauzată de către Executiv şi nici motivată de vreo mişcare instituţională a Executivului.

Guvernul a fost foarte clar, atât prin vocea ministrului Muncii, cât şi prin vocea premierului şi prin vocea mea: nu va fi un instrument legislativ promovat peste noapte, nu va lua prin surprindere sistemul, nu se va încălca statutul magistraţilor de independenţă şi dânşii ştiu foarte bine ce înseamnă asta, pentru că sunt jurişti de meserie şi ştiu foarte bine ce elemente conturează statutul de independenţă a magistratului.

A fost foarte clar din prima clipă Executivul în această privinţă, de când a apărut primul zvon, acum cred că aproape o lună de zile, cu privire la un aşa-zis instrument legislativ, o aşa-zisă ordonanţă care urma să fie promovată. A doua zi, am avut întâlniri în cadrul Consiliului de Management Strategic şi, împreună cu liderii sistemului judiciar, am clarificat aceste lucruri. (...) Au fost nenumărate întâlniri cu liderii sistemului judiciar, cărora li s-a explicat acest lucru. Ministrul Muncii, la rândul său, a făcut declaraţii publice. Nu există niciun fel de conduită a Executivului care să fi justificat o astfel de panică”, a susţinut Cătălin Predoiu.

Potrivit ministrului, această panică privind modificarea condiţiilor de pensionare a magistraţilor a fost declanşată prin zvonuri de unii lideri din sistemul justiţiei.

„Îmi pare rău să o spun, panica a fost declanşată şi instalată de unii lideri din sistem, care au indus această temere, prin zvonurile pe care le-au colportat, prin măsurile pe care le-au luat, uneori cu privire la propria persoană. Au făcut public acest lucru, au răspândit această neîncredere. Nu Ministerul Muncii, nu Ministerul Justiţiei, nu alt minister a indus această neîncredere. Ambele ministere şi Guvernul s-au comportat cu onestitate în această chestiune şi nu au luat cu nimic prin surprindere sistemul. De aceea, mesajul meu în continuare către magistraţi este să aştepte punerea în dezbatere a proiectului de lege pe care îl va elabora Ministerul Muncii şi se vor lămuri atunci şi vor trage concluziile. Deocamdată, acest proiect nu există”, a subliniat ministrul Justiţiei.

Întrebat cine sunt liderii care au indus această panică, Predoiu a amintit de judecătoarele Gabriela Baltag şi Andrea Chiş, membri ai CSM, care s-au pensionat recent.

„Sunt doi lideri din CSM care s-au pensionat pe loc. Doamna Chiş şi doamna Baltag. Exemplul unor lideri a fost urmat imediat şi acesta este un fapt. Este vorba şi despre aceşti lideri, dar şi alţii. Sunt oameni care au discutat în sistem că vor fi reglementări adoptate peste noapte. Nu aşa se comportă un lider. Un lider îşi asumă o răspundere, să se informeze, să se angajeze faţă de sistem, să discute cu celelalte sisteme. De aia este lider, de aia este în CSM, să se lămurească înainte de a lua o decizie. Este foarte simplu să te pui la adăpost şi, după aceea, să te dai de ceasul morţii. Nu voi mai comenta despre acest lucru, decât atât: statutul magistratului este respectat”, a transmis ministrul Predoiu.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Predoiu, despre extremismul din România: Fenomenul a fost perceput greșit ca fiind nesemnificativ. O abordare mai fermă e necesară

Predoiu, despre aderarea la Schengen: Românii nu vor mai vedea bariere la frontieră. Nu vor mai fi controalele pe care le știam

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, mesaj pentru alegătorii lui Călin Georgescu, care trebuie „înțeleși”, „ascultați”

România și Bulgaria intră complet în Schengen de la 1 ianuarie 2025. „Este hotărât. Este meritat”, spune șefa PE

Partenerii noștri