Video Luptă în instanță pentru zahărul din cafea. Mii de firme s-au trezit cu decizii de impunere, iar unele au dat statul în judecată
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai. Primii cer ca aceasta să rămână la 9%. Statul vrea să le taxeze cu 19% pentru că au zahăr. Unii administratori au dat ANAF-ul în judecată pentru a-și recupera banii, iar Tribunalul Brașov a admis deja o primă contestație depusă.
Guvernul nu exclude creșterea taxelor pentru reducerea deficitului bugetar
Ce spune ministrul Finanțelor, întrebat dacă vor crește taxele după alegeri: „Aș fi ipocrit să spun că această componentă va fi zero”
Noi reguli pentru românii care vând sau cumpără locuințe
Cresc sau nu taxele? Anunțul ministrului de Finanțe, Marcel Boloș
CNP pentru cumpărături online. Achizițiile scumpe ale românilor pe internet ar putea fi verificate de Fisc
Cele mai bizare tipuri de impozite din lume
Darul de nuntă și de botez nu se impozitează
Coaliția PNL-PSD "a uitat" de taxa pe boală
Prima reacție a companiei Gabriel Resources după ce România a câștigat procesul Roșia Montană
Cotele de TVA pentru băuturile îndulcite au crescut de la începutul anului. Însă proprietarii de localuri spun că regulile erau neclare în cazul cafelei și ceaiului.
„Existau anumite excepții. Le-am aplicat, dar ulterior am înțeles că nu a fost bine și am fost înștiințați că trebuie să plătim diferența de TVA, urmând ca noi să ne descurcăm cu recuperarea pierderilor. Bineînțeles că nu am recuperat nimic”, spune Linda Șereș, administrator cafenea Oradea.
În vară, Fiscul a început să facă controale pentru a verifica aplicarea noilor reguli de TVA pentru produsele cu conținut de zahăr vândute în cafenele și localuri.
„Mi-au cerut toate vânzările de 1 ianuarie, toate articolele să vadă ce TVA au. Au emis decizie de impunere pentru toate aceste produse la 19%”, povestește Paul, proprietarul unei cafenele Sibiu.
„Asta a fost intenția legiuitorului, a fost de a ține sub control consumul de zahăr, dar neclaritatea legii a făcut ca acești contribuabili să ajungă să fie taxați”, explică Mihai Cociuba, vicepreședinte CECAR Bihor.
Patronii au contestat decizia de mărirea a TVA-ului în instanță. Tribunalul Brașov a admis una dintre aceste plângeri, iar firma care a câștigat procesul cu ANAF ar putea recupera câteva milioane de lei.
„Această hotărâre este un prim punct de plecare. Statul trebuie să plătească penalități în fiecare zi de întârziere”, spune Bogdan Blaj, avocat.
Soluția dată de Tribunalul Brașov nu este definitivă. Ea poate fi atacată de ANAF la Curtea de Apel.
reporter/operator: Bogdan Băcilă
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News