Judecătoarea acuzată că a luat 50.000 de euro mită, suspendată de CSM
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în şedinţa de luni, suspendarea din funcţie a judecătoarei Elena Burlan-Puşcaş de la Tribunalul Bucureşti, acuzată că a primit mită 50.000 de euro şi aflată în arest la domiciliu.
Şedinţa Secţiei pentru judecători a CSM a început la ora 10.00, pe ordinea de zi fiind şi suspendarea din magistratură a judecătoarei Elena Burlan-Puşcaş.
„Constată suspendarea din funcţia de judecător a doamnei Elena Burlan-Puşcaş, judecător în cadrul Tribunalul Bucureşti, ca urmare a luării măsurii arestului la domiciliu faţă de aceasta”, este soluţia adoptată de Secţia pentru judecători a CSM şi postată pe site-ul instituţiei.
DNA a anunţat, joi, că procurorii au dispus începerea urmării penale pentru luare de mită împotriva judecătoarei Elena Burlan-Puşcaş de la Tribunalul Bucureşti şi au înaintat Curţii de Apel Bucureşti referatul cu propunere de arestare preventivă a magistratului. Cu o zi în urmă, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii avizase favorabil propunerea DNA, de arestare a judecătoarei.
Acest dosar a fost înregistrat la DNA în anul 2016, iar procurorii spun că, în perioada 2009-2010, în contextul judecării unui dosar penal privind infracţiuni cu violenţă, judecătoarea Elena Burlan-Puşcaş a primit suma totală de 50.000 euro de la patru dintre inculpaţi, dintre care doi cercetaţi pentru tentativă de omor calificat.
Potrivit DNA, banii au fost primiţi de magistrat pentru a dispune faţă de cei doi inculpaţi cercetaţi pentru tentativă de omor calificat înlocuirea măsurii arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, lucru care s-a şi întâmplat în perioada 01 octombrie 2009 - 26 ianuarie 2010. De fiecare dată, aceste soluţii au fost desfiinţate de instanţa superioară de control judiciar.
În acelaşi context, pentru aceeaşi sumă de bani, printr-o sentinţă din luna februarie 2010, judecătoarea Burlan-Puşcaş a pronunţat pedepse cu suspendarea executării faţă de toţi inculpaţii din dosarul respectiv. În faza de apel, în luna decembrie 2010, această sentinţă a fost desfiinţată în parte, Curtea de Apel Bucureşti pronunţând pedepse cu executare faţă de autorii infracţiunii de tentativă de omor calificat, aceste pedepse fiind de opt ani, respectiv şapte ani şi jumătate.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis joi ca judecătoarea să fie plasată în arest la domiciliu. Decizia instanţei nu este definitivă.
Elena Burlan-Puşcaş le-a declarat jurnaliştilor că nu este vinovată şi că a fost tot timpul „un judecător corect”. „Dacă un denunţ al unui condamnat care vrea să-şi uşureze situaţia poate să îngroape cariera unui judecător, atunci asta este ţara în care trăim şi ne merităm soarta”, a spus Elena Burlan-Puşcaş.
Numele judecătoarei Elena Burlan-Puşcaş a fost legat de mai multe dosare cunoscute, printre care cel în care a fost achitat medicul Şerban Brădişteanu, acuzat de abuz în serviciu şi primirea de foloase necuvenite, după ce ar fi primit mită patru milioane şi jumătate de euro în legătură cu o licitaţie pentru echiparea spitalelor penitenciar.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News