Iohannis contestă la CCR legea privind organizarea judiciară
Președintele Klaus Iohannis a contestat la Curtea Constituțională a României legea privind organizarea judiciară, motivând că Parlamentul a încălcat Constituția și propriul regulament atunci când nu a reexaminat legea după cum a cerut președintele.
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
Iohannis, cheltuieli uriașe pe vizitele externe. Cum au evoluat costurile cu deplasările sale de când a ajuns la Cotroceni
Ce cheltuieli a avut Klaus Iohannis în deplasările externe, în doi ani de mandat
Rareș Bogdan îi ia din nou apărarea lui Iohannis
Rareș Bogdan, despre terenul de golf de la vila Neptun: „E o pajiște cu trei găuri. Așa pot să fac și eu”
Ciolacu, despre terenul de golf de la vila lui Iohannis
Ponta: Ciolacu va intra în turul 2 al prezidențialelor/ Ce spune consilierul premierului despre soarta liderului PSD dacă va pierde
Liberalii cred că declarațiile lui Iohannis „îngroapă” șansele lui Ciucă
Ciolacu spune că nu s-a discutat în aprilie despre „legea Iohannis”
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale, joi, 28 iunie a.c., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
În motivarea președintelui la sesizarea depusă la CCR sunt invocate articole din Constituție și din regulament, care stabilesc exact cum se desfășoară procedura de reexaminare a legilor.
Vă reamintim că proiectul a fost contestat de Opoziție la CCR imediat ce a ieșit din Parlament, apoi de președintele României, care a cerut reexaminarea legii și a cerut parlamentarilor să reexamineze o serie de legi, pe care a explicat punctual de ce nu le consideră în regulă pentru a intra în vigoare.
Potrivit sesizării, Parlamentul trebuie să reexamineze toate textele de lege la care face referire cererea preşedintelui României, precum şi pe cele care au legătură cu acestea, asigurându-se succesiunea logică a ideilor şi coerenţa reglementării. În acest context se impune a fi modificate chiar şi unele dispoziţii ale legii care nu au fost în mod expres cuprinse în cererea de reexaminare, dar care sunt în mod indisolubil legate de acestea (Decizia nr. 63 din 13 februarie 2018, paragraful 46).
Prin urmare, şi în privinţa legii adoptate ca urmare a admiterii cererii de reexaminare, în măsura în care un text legal nu a format obiectul reexaminării, el nu poate forma obiectul controlului de constituţionalitate a legii reexaminate.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News