Iohannis contestă la CCR legea privind organizarea judiciară
Președintele Klaus Iohannis a contestat la Curtea Constituțională a României legea privind organizarea judiciară, motivând că Parlamentul a încălcat Constituția și propriul regulament atunci când nu a reexaminat legea după cum a cerut președintele.
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu
Prima declarație a lui Ciolacu după ce a fost desemnat premier
Lista miniștrilor din noul cabinet
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale, joi, 28 iunie a.c., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
În motivarea președintelui la sesizarea depusă la CCR sunt invocate articole din Constituție și din regulament, care stabilesc exact cum se desfășoară procedura de reexaminare a legilor.
Vă reamintim că proiectul a fost contestat de Opoziție la CCR imediat ce a ieșit din Parlament, apoi de președintele României, care a cerut reexaminarea legii și a cerut parlamentarilor să reexamineze o serie de legi, pe care a explicat punctual de ce nu le consideră în regulă pentru a intra în vigoare.
Potrivit sesizării, Parlamentul trebuie să reexamineze toate textele de lege la care face referire cererea preşedintelui României, precum şi pe cele care au legătură cu acestea, asigurându-se succesiunea logică a ideilor şi coerenţa reglementării. În acest context se impune a fi modificate chiar şi unele dispoziţii ale legii care nu au fost în mod expres cuprinse în cererea de reexaminare, dar care sunt în mod indisolubil legate de acestea (Decizia nr. 63 din 13 februarie 2018, paragraful 46).
Prin urmare, şi în privinţa legii adoptate ca urmare a admiterii cererii de reexaminare, în măsura în care un text legal nu a format obiectul reexaminării, el nu poate forma obiectul controlului de constituţionalitate a legii reexaminate.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News