Interviu exclusiv. Augustin Lazăr: Legile justiției alungă magistrații
Procurorul general Augustin Lazăr critică aspru, într-un interviu pentru Digi24, modificările aduse legilor justiţiei, în special cele referitoare la pensionarea mai rapidă şi la înăsprirea răspunderii magistraţilor. Sunt două schimbări care, împreună, îi vor încuraja pe magistraţi să plece mai repede la pensie, lăsând fără judecători şi procurori mai multe instanţe şi parchete, spune el. O treime din magistraţi se califică pentru a ieşi din sistem, dacă schimbările care au primit girul Curţii Constituţionale se vor aplica.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Augustin Lazăr, procurorul general al României: Nimeni nu se ofensează că magistrații fac propuneri de lege ferenda, atunci de ce s-ar ofensa dacă exprimă și public această dorință, într-un limbaj elevat, neofensator? Aș dori să vă spun că magistrații au cultura vorbitului în contradictoriu, vorbesc în contradictoriu ca și cultură profesională, nu ca și contre cu – aparent - media. Este o exagerare, cred, a media - are propriile standarde și valori. Noi când ne exprimăm un punct de vedere, am reflecat asupra lui, ne întemeiem pe niște argumente profesionale, pe jurisprudența pe care o știm, pe doctrina pe care o știm, pe jurisprudență internațională și am dori ca lucrurile să evolueze pozitiv, în sensul ca ordinea de zi să fie orientată spre bine, nu spre rău. Spre exemplu, spre a lipsi de instrumente organele judiciare care trebuie să combată fenomenul criminal.
Andreea Georgescu, jurnalist Digi24: Am avut o dezbatere, Ministerul Public s-a exprimat în legătură cu propunerile inițiale, cu forma în care aceste propuneri au trecut de Parlament. Au fost și critici: de ce procurorii comentează, în loc să aplice. Ați văzut care au fost deciziile CCR, au fost critici venite de la Înalta Curte, de la parlamentari. Aș vrea să-mi spuneți care ar fi impactul modificărilor care au fost găsite constituționale de judecători și care vor rămâne probabil în forma finală a legii, dacă ele vor fi promulgate, și mă refer aici la chestiuni legate de pensionari, pregătire profesională inițială.
Augustin Lazăr, procurorul general al României: Acest impact a fost sintetic exprimat de CSM atunci când a făcut calculele respective și a estimat că până la sfârșitul lunii ianuarie 2018 ar avea vocație la pensionare, dacă noile legi ar intra în vigoare, 747 de procurori, ceea ce ar reprezenta ceva mai mult decât o o treime din Ministerul Public, şi 1400 şi ceva, aproape 1500 de judecători. Aceasta ar fi o ofertă de nerefuzat de un magistrat care are aceste condiții: vrei să mergi la pensie cu o pensie mai mare decât salariul, sau vrei să rămâi și să muncești și să pierzi totul? Fiindcă, în aceste condiții de răspundere, s-ar putea să nu convină multor magistrați să-și continue activitatea. Că în România ar fi un număr mai mare de judecători și procurori raportat la populație – dar noi trebuie să facem niște studii care trebuie să fie raportate la volumul de activitate pe care îl avem în lucru. Va rog să observați că, spre exemplu, anul trecut, Ministerul Public român a avut pe rol circa 1,7 milioane de dosare de soluționat, ceea ce reprezintă un volum enorm. Din acest volum mare au fost soluționate jumătate de milion, 533.000 de dosare, în condițiile în care din schema Ministerului Public lipsește circa 13% și ceva, 14%. 300 și ceva, 400 de procurori lipsesc pentru că nu reușește Institutul Național ar Magistraturii să asigure fluxul necesar care să acopere pierderile din schema de funcționare, în condițiile în care unii ies la pensie, alți trec judecători.
Citiți și:
Interviu exclusiv. De ce a cerut Augustin Lazăr controale la toate parchetele
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News