Live

„Indiferent ce-ar fi, nu se face nicio pușcărie”. Inculpaţii din dosarul CNAS așteptau modificările PSD la Codul penal

Data publicării:

Modificarea Codurilor penale este aşteptată cu sufletul la gură de inculpaţi. O demonstrează stenograme din ultimul caz trimis în judecată de procurorii anticorupţie, care vizează 90 de funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri şi firme din domeniul îngrijirii la domiciliu. Într-o discuţie depusă la dosar, doi dintre inculpaţi discută despre modificarea definiţiei grupului infracţional organizat, pe care PSD ar promova-o pentru a-l salva pe fostul director al CNAS. Marian Burcea este considerat un favorit al partidului.

Într-o discuţie care a avut loc în aprilie, între patroana unui firme de îngrijire la domiciliu și una dintre angajate, ambele cercetate în dosar, patroana încearcă să își convingă angajata sa dea declarații favorabile.

Angajată: Mi-ați spus că vreți să vă întâlniţi cu el! Dumneavoastră cu avocata...

Patroană: Sau avocatele măcar... Eu ce vreau să fac, ce vreau să vorbesc cu omu'! Aceeași declarație pe care am dat-o eu la ăștia să-i spun și lui: (...) Totul este să nu ne tragem unii pe alții în declaraţii... Ai înțeles? N-avem interes.

Sursa: Dosar instanţă

Discuția continuă cu o altă angajată a firmei:

Patroană: PSD redefinește grupul infracțional organizat. În proiectul de modificare a codurilor trebuie să nu fie ocazional și pentru o comitere imediată. Ce înseamnă? Că PSD redefinește grupu'... ăă... proiecte depuse miercuri în Parlament. Astfel, este nevoie ca fiecare membru să aibă un rol prestabilit, iar grupul să nu fie ocazionat pentru o comitere imediată. Ce înseamnă asta? Ocazional? Deci... O dată nu se pune! De ce a dat PSD-ul legea asta? Pentru că pe președintele Casei de Asigurări, ăla mare, Burcea, l-a băgat la grup infracțional tot din luna noiembrie (...) Dragnea dă legea cu PSD-u' să cadă grupul infracțional pentru că ăia de la Casa de Asigurări erau ai lui....

Sursa: Dosar instanţă

Discuția continuă despre altă modificare a Codului penal propusă inițial, potrivit căreia un denunț nu poate fi luat în calcul dacă este depus mai târziu de șase luni de la comiterea faptelor.

Patroană: E vorba în proces, cât durează procesul 3 - 4 ani. Nu se-ntâmplă nimic acuma. Deci uite, a intrat și... în Parlament s-a aprobat deja: indiferent ce-ar fi, nu se face nicio pușcărie. Deci trebuie să stai fără griji, că nu se face. (...) Pe noi nu ne suspectează și nu ne-a făcut inculpați decât pe denunțul ei. Da' pe noi n-o să ne judece pe niciun denunț, pentru că a intrat legea asta alaltăieri, ți-am spus c-a plecat la Monitorul Oficial. A citit-o și nașă-mea - care lucrează și ea la Guvernul României - și a zis «Nu poate să vă denunțe pe... ă... să te mai denunțe, să te judece, că...» Eu eram pe denunțul ei, făcut de mine! «....decât la ... în termen de 6 luni! Pe voi v-a denunțat după 1 an și jumătate!».

Sursa: Dosar instanţă

Codul penal și Codul de Procedură penală au fost modificate între timp de Parlament. Grupul infracțional organizat a fost redefinit, iar denunțul poate fi folosit pentru investigarea unor infracțiuni, însă nu mai aduce beneficii pentru denunțător decât dacă este depus în termen de un an de la comiterea faptelor. Legile au fost contestate la Curtea Constituțională.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Condiţiile în care românii beneficiază de servicii de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave. Anunțul CNAS

Ce vaccinuri sunt compensate şi care sunt condițiile pentru a beneficia de ele. Anunțul CNAS

Șefa CNAS sugerează nevoia unei campanii de informare în privința vaccinării. „Dacă l-am informat i-am luat dreptul de a zice nu știu”

CNAS: Crește plafonul pensiei până la care se acordă medicamente compensate cu 90%. Care este noua sumă și câți beneficiază

Partenerii noștri