Live

În ce stadiu se află dosarul fostului angajat MAI care a infectat Spitalul Gerota? Procurorul general: „Nu este o cauză complexă”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Peste 400 de dosare au fost întocmite până acum pe perioada stării de urgență. Anchetele penale vizează și cel mai mare focar de urgență din țară: Suceava. Aici, procurorii se chinuie să adune probe pentru a nu perturba activitatea spitalului. Într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24, procurorul general al României, Gabriela Scutea, explică stadiul dosarelor. Și spune inclusiv ce se va întâmpla în cazul fostului polițist care a mințit că a fost în străinătate și a băgat în carantină Spitalul Gerota al Ministerului de Interne.

Gabriela Scutea, procurorul general al României: „Pacientul vindecat și externat în continuare se află sub puterea unor indicații de izolare, noi suntem pregătiți ca în momentul în care nu mai avem bariere rezultate din indicațiile medicale, să începem audierile. Mai mult nu pot sa comentez despre dosarul coelgului meu. O să fac o paranteză, care e una pur teoretică și nu pe contextul cauzei: nu este o cauză complexă, avem acuzație de fals în declarații, respectiv zadărnicirea combaterii bolilor, însă considerăm că în acest moment nu este cazul să comentăm foarte mult”.

Cum va reporni activitatea în justiție

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, face un apel către oamenii din sistemul juridic și către polițiști: e nevoie de mobilizare mare. Șefa Ministerului Public a explicat, în interviul pentru Digi24, ce se întâmplă cu activitatea parchetelor pe timpul pandemiei.

Gabriela Scutea, procurorul general al României: „Astăzi ne găsim într o situație specială, aceasta nu face decât să accentueze rolul nostru de a contribui la garantarea independenței efective a justiției și la garantarea accesului liber al cetățenilor la justiție. Instituția judiciară e responsabilizată în acest moment și când va fi ridicată starea de urgență, nu trebuie să ne gândim că vom reveni la muncă așa cum revenim la 1 septembrie după vacanță, relaxați, relaxați toți participanții la actul de justiție; vom reveni la muncă cu așteptări foarte mari de la toate instituțiile statului care trebuie să facă viața să revină la normal. 

Noi ne gândim, pregătim dosare, ele vor sta la ieșirea din parchet în momentul când reluăm activitatea, asta nu e totul. Dosarele ce în prezent sunt suspendate vor trebui repuse în lucru cu viteză, deși juridic nu vor fi consecințe pentru cetățeni, din punct de vedere social și al faptelor, consecințele persistă, dacă ne gândim în urmă, o persoană rămâne violată, rămâne traumatizată în urma unui incident violent, o persoană care a reclamat o înșelăciune sau furt rămâne cu aceeași pagubă și dorește să își găsească dreptatea.

Prin urmare, noi va trebui să ne mobilizăm în perioada de ieșire din situația de urgență pentru a repune lucrurile pe făgaș și să le tratăm calitativ și la timp, în mod operativ.

Acest apel este pentru colegii noștri, pentru polițiști, este pentru toate instituțiile cu care Ministerul Public trebuie să colaboreze pentru soluționarea cauzelor. Viața va reveni la normal, dar nu într-o activitate business as usual, va reveni într un ritm susținut și cu așteptări foarte mari din partea populației. Noi vrem să fim în întâmpinarea acestei așteptări cu toate actele pe care deja le pregătim și pe care ni le dorim să fie calitative și prin garantarea accesului la justiție așa cum cetățenii se așteaptă”.

Interviul în exclusivitate cu procurorul general Gabriela Scutea va fi difuzat la Digi24 în jurnalul orei 22:00.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Republica Moldova declară stare de urgență în sectorul energetic. Cum explică guvernul de la Chișinău decizia

Kelemen Hunor exclude prelungirea mandatului lui Iohannis în caz de stare de urgenţă

Republica Moldova instituie stare de urgență energetică. Premierul preia funcția de ministru al Energiei

Tensiuni în Coreea de Sud: președintele a decretat legea marțială de urgență, Parlamentul a răsturnat decizia. Ce se întâmplă

Partenerii noștri