Live

Guvernul sesizează CCR cu privire la completurile de 5 judecători

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Viorica Dăncilă a reclamat marți dimineață la Curtea Constituțională existența unui conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție în privința modului în care sunt aplicate noile prevederi cu privire la formarea completurilor de 5 judecători, cu mai puțin de o săptămână de începerea apelului în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare. Apelul liderului PSD va fi judecat de un astfel de complet de cinci judecători.

Citiţi şi: ROEXIT. Va fi PSD partidul anti-UE?

Sesizarea a ajuns marți dimineață la Curtea Constituțională a României, potrivit informațiilor Digi24. Problema a apărut după ce în luna iunie a intrat în vigoare noua lege a organizării judiciare. Dacă înainte existau de drept președinți ai acestor completuri de judecători, în noile prevederi se arată că la începutul fiecărui an toți președinții se trag la sorți.

Miza acestui posibil conflict juridic de natură constituțională este acela că ICCJ și-ar fi arogat competențe legislative prin faptul că nu pune în aplicare imediat prevederea din noua lege 304 privind organizarea judiciară, potrivit căreia completurile de 5 judecători de la ÎCCJ se formează exclusiv prin tragere la sorți, fără a exista membri de drept.

Săptămâna trecută, Cristina Tarcea, șefa ICCJ, a explicat că nu a fost pusă încă în vigoare noua măsură din lege tocmai pentru că în documentul legislativ se precizează că președinții completurilor se stabilesc la începutul fiecărui an, prin urmare măsura va fi adoptată pentru prima oară la 1 ianuarie 2018. 

Dragnea: Un demers firesc

Liviu Dragnea a vorbit despre această sesizare chiar zilele trecute, despre care a spus că i se pare „un demers firesc”.

„Am auzit că există această intenţie, nu ştiu când şi dacă o vor face, dar cred că este un demers firesc pe care îl face Guvernul. O să vedem dacă se întâmplă. Nu ştiu pe ce merg, că nu am văzut, poate merg pe conflict între Parlament şi ICCJ, nu ştiu. Am auzit doar că se intenţionează această acţiune”, a susținut Dragnea. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit pentru 8 octombrie data de desfăşurare a primului termen al apelului în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, dosarul fiind repartizat completului de cinci judecători P1 - Penal condus de vicepreşedintele instanţei supreme Iulian Dragomir.

În 21 iunie, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru infracţiunea de fals intelectual.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Legea prin care persoanele fizice autorizate pot deveni SRL, neconstituțională. Explicația oferită de CCR

Legea care prevede burse de performanţă doar pentru elevii din şcolile de stat, declarată neconstituţională. Cum explică CCR decizia

Ce spune Ciolacu despre vânătoarea cu Hayssam și pescuitul cu Dragnea. „Când mi-a venit controlul la arme, am văzut cât de ruginită e”

CCR a decis că legea care majorează pedeapsa pentru fugari este constituţională

Partenerii noștri