Gabriel Liiceanu, la protestul față de OUG 7: Cine vrea să ia independența justiției vrea să ne fure liber
Filosoful Gabriel Liiceanu a participat, joi, la protestul studenților și profesorilor de la Facultatea de Filosofie din București față de OUG 7. El a spus că „nevoie de libertate” a condus la acest protest și că e nevoie ca justiția să fie independentă, deoarece, altfel, „suntem la cheremul oricărei oricărui demagog și arivist politic”.
Stâlpul prăbușit peste un tramvai din București a fost remontat, dar cu susul în jos
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Replici istorice din dezbaterile electorale pentru alegerile prezidențiale
Primarul lăutar din Mehedinți care își rotunjește veniturile din cântări la nunți și botezuri
Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi
Șofer filmat cu un copil în brațe, la volan. Ce amendă riscă bucureșteanul căutat acum de poliție
Arhiepiscopul Teodosie poate fi judecat pentru cumpărare de influență
Adolescent de 14 ani, descoperit în trafic după ce a condus 70 de kilometri cu fratele său în vârstă de 10 ani pe scaunul din dreapta
Catedrala Notre Dame din Paris, afectată de incendiul devastator, își redeschide porțile după 5 ani. Cât a costat restaurarea
„Pe această pancartă am pus o propoziție a doamnei procuror Arina Corsei, care spune în câteva cuvinte simple despre ce este vorba („Fără justiție independentă nu există oameni liberi.” - n.red.). Am trăit 40 de ani într-o societate totalitară. Am vrea să rămânem liberi, așa cum, prin moartea a peste o mie de oameni, am devenit după 89. În clipa în care Justiția își pierde independența, suntem la cheremul oricărei clase politice, a oricărui demagog, a oricărui arivist politic, a oricărui om care pune mai presus puterea și interesele lui decât cele ale țării”, a spus Gabriel Liiceanu.
„Nevoia de libertate ne împinge aici. Cine vrea să ia independența justiției vrea să ne fure liber. În final, se poate face cu fiecare ce se vrea. Cei care au trăit înainte de 90 știu ce vorbesc. Sunt aici pentru că am fost profesor 20 de ani în această facultate. În același timp, protesteaza la Litere colegi de-ai noștri, sunt toți membrii Grupului de Dialog Social, dar am preferat să vin aici, pentru că mă leaga ceva din viață de acest loc. Aici am încercat să-i învăț pe copii ce înseamnă libertate”, a adăugat filosoful.
Filosoful a adăugat că „o picătură de apă în apa mare contează” și că „avem mereu obligația să-i tragem la răspudnere pentru ce ne fac, când fac ceva potrivnic intereseleor noastre. Ei slujesc oamenii care i-au ales. Dacă își bat joc de noi, viața noastră se duce naibii”.
El a lăudat pe această cale și protestele magistraților.
„Ce mi se pare formidabil e că magistrații nu acceptă să fie înjugaţi la carul puterii. Mi se pare sublim ce au făcut, le datorăm foarte mult. Pentru că le datorăm ce am trăit mai frumos în ultimii ani la nivelul justiției, am văzut pedespiți jefuitori ai țării, corupți, demagogi, mincinoși”, a adăugat Liiceanu.
„Ce fac ei se bazează pe inerția noastră, că nu înțelegem mulți că trebuie să ne exercităm real meseria de cetățean. Dacă se prăbușește lumea, te prăbușești și tu, și familia, prietenii”, a subliniat scriitorul.
Pe de altă parte, Gabriel Liiceanu a respins afirmațiilor unor membri PSD, potrivit cărora oamenii nu știu pentru ce protestează.
„E greu de înțeles că noi nu înțelegem, cel puțin la Facultatea de Filosofie. Oamenii nu sunt așa de proști cum cred ei. Pe de o parte îi manipulază pe cei care i-au lăsat în bezna needucaţiei. Dar nu așa arată toată populația”, a subliniat filosoful.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News