Live

Forumul Judecătorilor, mesaj pentru politicieni: „Sunt 30 de pagini care explică negru pe alb ce ați greșit și ce trebuie să îndreptați”

Data publicării:

Comisia de la Veneția a criticat modificările aduse legilor justiției. Într-un raport preliminar, le-a recomandat autorităților de la București să regândească modul în care se face numirea și revocarea procurorilor-șefi, astfel încât rolurile președintelui României și al CSM să fie menținute. România nu-și poate permite să nu țină cont de aceste recomandări, spune Dragoș Călin, copreședinte al Forumului Judecătorilor din România.

Recomandările Comisiei de la Veneția sunt avute în vedere de toate statele membre ale Consiliului Europei, atunci când își modifică legislația. adă

Acest lucru nu înseamnă că Constituția României este supremă sub toate aspectele, ci că un patrimoniu constituțional comun pentru toate aceste state care sunt parte la CoE trebuie să fie respectat. Astfel, în situația în care se va trece peste ele, nu se va respecta, soluția este una singură: România nu mai este un stat de drept și România va fi probabil exclusă din Consiliul Europei”, spune Dragoș Călin.
„Eu sper ca acest aviz să ajute autoritățile române să înțeleagă pericolele pe care adoptarea acestor legi îl suscită cu privire la independența magistratilor. Inclusiv ministrul justiției, Tudorel Toader, și dl Iordache tot cereau aspecte care să demonstreze afectarea independenței magistraților. Domnilor, citiți acest aviz al comisiei. Sunt 30 de pagini care explică negru pe alb ce lucruri ați greșit și ce trebuie să îndreptați”, a adăugat el.
„Logic ar fi fost ca procesul legislativ să fi fost oprit. Să se fi așteptat aceste soluții tehnice și abia apoi să se procedeze la emiterea actelor normative. Acum suntem intr-o situație foarte stranie, în care una dintre legi practic a trecut prin toate fazele și a fost contestată definitiv la CCR. Președintele este în situația de a o promulga în termen de 10 zile. Probabil că o soluție ar fi un OUG care să suspende aplicarea lor și să determine reluarea unui proces real de consultare și găsirea soluțiilor tehnice potrivite pentru reglementarea acestor dispoziții”, a spus Dragoș Călin.

Comisia de la Veneţia a emis o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România și formulat o serie de recomandări, între care menţinerea rolului preşedintelui României şi al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunţarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor.

Experţii Comisiei de la Veneţia consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor şi procurorilor, subminând independenţa sistemului judiciar şi a membrilor săi.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia de la Veneţia critică Ungaria pentru înfiinţarea „Biroului de protejare a suveranităţii”

USR vrea să sesizeze Comisia de la Veneția în legătură cu planurile PSD și PNL de comasare a alegerilor

Comisia de la Veneţia critică restricţiile electorale impuse de R. Moldova persoanelor care au legături cu partide neconstituționale

Ucraina are o nouă lege a minorităților naționale. Drepturi restrânse pentru minoritatea rusă

Partenerii noștri