Live

Familiile unor jurnaliști uciși pentru că dezvăluiau acte de corupție cer numirea lui Kovesi la Parchetul European

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Familiile jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia și a jurnalistului slovac Jan Kuciak, uciși fiindcă dezvăluiau acte de corupție, au cerut, într-o scrisoare, Consiliului UE s-o numească pe Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, în funcția de procuror-șef european.

Laura Codruța Kovesi. Foto: Inquam Photos / George Călin

Consiliul îl susține pe procurorul francez Jean-Francois Bohnert, în timp ce Parlamentul European o sprijină pe Laura Codruța Kovesi.

Scrisoarea vine după ce a treia rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE a eșuat, iar următoarea rundă, programată inițial pentru 10 aprilie, a fost anulată, potrivit europarlamentarului Cristian Preda.

De altfel, el este și cel care a postat scrisoarea pe pagina sa de Facebook.

Prăbușirea statului de drept în țările noastre, Malta și Slovacia, a dus la uciderea lui Daphne Caruana Galizia and Ján Kuciak, membri ai familiilor noastre. Acum pune în pericol și investigațiile uciderii lor”, se arată în scrisoare.

Facem un apel la Consiliu să-l aleagă pe cel mai curajos și mai merituos candidat pentru această funcție, o femeie făcută din același aluat ca Daphne and Ján: Laura Codruța Kovesi. Este cel mai calificat candidat și a dovedit că are dorința de a merge mai departe cu anchetele atunci când toate celelalte instituții dintr-un stat membru au eșuat”, spun familiile celor doi jurnaliști.

Ştim că candidaturile devin piese într-un joc politic între statele membre, dar spălarea de bani şi corupţia autorităţilor naţionale sunt o chestiune gravă de securitate transfrontalieră care nu poate deveni subiect de compromis politic. România se opune candidaturii dnei Kovesi şi face lobby pentru un alt candidat. Să alegeţi un alt candidat în afară de dna Kovesi ar da un semnal cetăţenilor europeni că UE pune pe primul plan un fals simţ al armoniei în detrimentul protejării drepturilor lor fundamentale. Să o alegeţi pe dna Kovesi ar transmite că nu există loc pentru compromis în lupta mortală împotriva corupţiei”, se mai arată în scrisoare.

Facem apel la Consiliu să protejeze şi să întărească oameni curajoşi ca soţia şi mama noastră, ca fiul şi fratele nostru, şi oameni ca dna Kovesi. Parlamentul European a stabilit că dna Kovesi are cele mai bune calificări pentru a conduce EPPO. O comisie independentă a plasat-o pe primul loc. Ea are sprijinul nostru şi sperăm să putem conta şi pe al dvs”, mai spun familiile celor doi jurnaliști.

Daphne Caruana Galizia, cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, aflată la originea unor acuzații de corupție care au provocat alegeri anticipate în țara sa în iunie 2017, a fost ucisă în luna octombrie a aceluiași an în explozia unei bombe care fusese plasată sub mașina ei.

Jurnalistul slovac Ján Kuciak și iubita lui, Martina Kušnírová, au fost găsiți morți în propria casă, în februarie 2018. Kuciak, în vârstă de 27 de ani, lucra la aktuality.sk, un site de investigații jurnalistice. Jurnalistul era pe punctul de a publica un articol despre corupţia la nivel înalt care implică mafia italiană şi politicieni din Slovacia. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Polonia a aderat la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi

Parlamentul European va permite anchete interne efectuate de procurorii Laurei Codruței Kovesi

Parchetul European face percheziții la CNAIR privind posibile fraude la lucrările pentru Centura Zalău. Reacția companiei

Parchetul European face percheziţii în judeţul Maramureş, într-un dosar de fraudă cu subvenţii în valoare de 2 milioane de euro

Partenerii noștri