Eurodeputatul Cristian Preda anunţă că nu va mai fi nicio rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliu pentru procurorul şef european, după ce ultima rundă, care trebuia să aibă loc în 10 aprilie, a fost anulată. În opinia lui Cristian Preda, singura cale de deblocare a situaţiei e retragerea candidatului francez.
„Negocierea dintre PE şi Consiliu referitoare la EPPO s-a blocat. Nu va mai fi vreo rundă de discuţii. Cea programată săptămâna viitoare a fost anulată”, anunţă Preda pe Facebook, citat de News.ro.
El spune că Guvernul Dăncilă a folosit preşedinţia rotativă ca să discrediteze Consiliul.
„Singura cale de deblocare a situaţiei e retragerea dlui Bohnert (candidatul francez – n.r.). Acesta nu poate deveni procuror-şef călcând-o în picioare pe L.C. Kovesi şi făcând astfel jocul unui guvern corupt cum e cel de la Bucureşti”, afirmă Cristian Preda.
Cea de-a treia rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliu pe tema numirii procurorului-şef european s-a încheiat fără nicio înţelegere, a anunţat preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile (LIBE) din Parlamentul European, Claude Moraes.
Siegfried Mureșan: Cer Consiliului UE să nu mai blocheze desemnarea noului procuror-șef european
Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) cere Consiliului UE să îl susțină pe candidatul român, deblocând astfel desemnarea noului procuror-șef european. El consideră că prelungirea acestor negocieri reprezintă un risc pentru independența justiției din România.
Redăm în continuare mesajul integral al eurodeputatului Siegfried Mureșan:
„Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene nu are niciun argument pentru a susține în continuare candidatul francez și de a bloca, astfel, desemnarea noului procuror-șef european și după a treia rundă de negocieri cu Parlamentul European.
Cel mai bun candidat pentru poziția de procuror-șef european este fostul procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura-Codruța Kövesi. Este un exponent al luptei împotriva corupției în mai multe state membre ale Uniunii Europene. Tocmai în această perioadă în care este atacat statul de drept în mai multe state din UE trebuie să dăm un semn de susținere procurorilor și judecătorilor care își fac treaba și care contribuie la apărarea statului de drept.
Candidatul român are toate argumentele în favoarea sa: a fost situată pe primul loc în urma evaluării făcute de comitetul european de experți independenți, a devenit candidatul oficial al Parlamentului European ca urmare a unei audieri publice și a două rânduri de voturi transparente în cele două comisii de specialitate, are sprijinul transpartinic venit din mai multe instituții europene și are opoziția oamenilor certați cu legea. Cu cât oamenii certați cu legea se opun mai mult, cu atât lumea democrată e mai puternic convinsă că este candidatul potrivit.
În plus, România nu are, în prezent, niciun post-cheie în Uniunea Europeană, iar acesta trebuie să fie încă un argument pe care Consiliul trebuie să-l ia în considerare.
Prelungirea acestor negocieri reprezintă un risc pentru independența justiției din România pentru că am observat cum, în încercarea de a pune piedici candidatului român, opozanții săi sunt dispuși să subjuge justiția din România. Acest lucru a fost demonstrat și din decizia de ieri a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a arătat că acțiunea procurorilor lui Tudorel Toader împotriva lui Kövesi a avut doar rolul de a împiedica candidatura sa pentru funcția de procuror-șef european și că această secție de anchetare a magistraților are doar rolul de a intimida magistrați.
Cer Consiliului să nu mai cedeze presiunilor făcute de Guvernul României de a susține un candidat mai slab și să susțină candidatul cel mai pregătit pentru funcția de procuror-șef european, Laura-Codruța Kövesi.”