Live

Explicații în Parlament. Ce spune Raed Arafat despre moartea protestatarului din Teleorman

Data actualizării: Data publicării:
Foto> Inquam Photos/Octav Ganea

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, recunoaște că gazele lacrimogene pot fi nocive, dar spune că în acest moment nu există date care să facă legătura între expunerea la aceste substanțe și decesul protestatarului din Turnu Măgurele, care a murit la spital după o săptămână, din cauza unei hemoragii digestive. Declarația a fost făcut în comisia parlamentară care anchetează incidentele din 10 august.

Raed Arafat a repetat în comisie informațiile furnizate ieri de DSU. El a spus că bărbatul în vârstă de 68 de ani s-a prezentat în 10 august, în Piața Victoriei, la o ambulanță SMURD solicitând ajutor medical. Bărbatul avea o sângerare la nivelul nasului și tensiunea mărită. „I s-a acordat primul ajutor, dar a refuzat să meargă la spital, sub semnătură”, a spus secretarul de stat.

El a lăsat să se înțeleagă că bărbatul nu a fost expus substanțelor lacrimogene.

„Din ce am văzut, în toate fișele care au fost – și nu fișele complete, care sunt la colegii mei, am văzut desfășurătorul – toți care s-au prezentat, de regulă care au fost expuși la gaze, la substanțe, mai bine zis, s-a trecut acolo, fie că au avut lacrimare, fie că au avut tuse, fie că au avut ceva. La acest caz se trece mai degrabă epistaxisul și hipertensiunea arterială. A avut oxigenare perfect normală”, a spus Raed Arafat.

„La patru zile, pacientul - care este cunoscut cu probleme cardiace destul de grave, din diagnosticele pe care le-am văzut, am înțeles că avea și antecedente digestive – a avut un puseu de vărsături, după care s-a prezentat la spitalul din Turnu Măgurele cu vărsături sanguine, care denotau o hemoragie digestivă superioară și a fost transferat la spitalul din Alexandria, unde a fost internat la terapie intensivă. S-a stabilizat o perioadă, după care a fost încă un puseu de hemoragie după care, din păcate, pacientul a decedat printr-un șoc hemoragic, din cauza unei hemoragii digestive superioare”, a continuat el.

„Substanțele iritant-lacrimogene nu sunt substanțe care sunt fără efecte și care nu sunt nocive, dacă se întrunesc anumite condiții. Însă corelarea între aceste substanțe și manifestarea digestivă a pacientului medical, la acest moment, eu personal nu pot să o găsesc. Iar rezultatul autopsiei va fi elocvent aici, o să spună ce s-a întâmplat, dacă se găsește o corelare. Singurii care pot să o găsească, în final, vor fi cei de la medicină legală”, a mai spus Raed Arafat.

El a adăugat, în comisia parlamentară, că „faptul că vărsăturile au fost la patru zile după expunere – care nu e scrisă în foaie, dar chiar dacă a fost expus, să apară vărsăturile la patru zile după este puțin probabil”.

„Cel mai probabil a fost un alt episod medical, separat, care nu are corelare cu situația din 10 august. Ce iese de la autopsie și ce poate să apară după poate să arate și alte aspecte, dar astea sunt informațiile pe care le avem acum și asta e părerea mea, chiar ca medic, pot să spun”, a mai spus Raed Arafat.

În Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor au mai fost audiați ministrul de Interne Carmen Dan, maiorul Laurențiu Cazan și Sebastian Cucoș, fostul șef al Jandarmeriei.

Citiți și: 

Protestatar mort. Ce spune soția bărbatului care a participat la mitingul de pe 10 august

Mărturii cutremurătoare despre Ilie Gâzea, protestatarul mort. „I-a dat sângele pe nas instantaneu. A leșinat. A vomat tot timpul”

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Antrenamente spectaculoase ale jandarmilor. Cum arată pregătirea pentru misiunile periculoase din munți

Ce pedeapsă a primit un bărbat din Alba care i-a spart locuința unui fost ministru al Apărării și l-a amenințat cu moartea pe Arafat

Medic din Mureș, acuzat că a refuzat un caz, iar pacientul a murit. „A declarat că era aproape de finalul programului”

Un copil de zece ani a plecat de două ori de acasă ca să strângă peturi pentru a face rost de bani. Ce vrea să-și cumpere

Partenerii noștri