Live

Cristina Tarcea, replică pentru Lia Savonea: De mult tânjeşte la revocarea conducerii ÎCCJ. Până în septembrie am drept de vot în CSM

Data publicării:
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Lia Savonea "tânjeşte" de mult la revocarea conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a numi în loc persoane "mai puţin predispuse la independenţă faţă de dânsa", a afirmat  preşedintele instanţei supreme Cristina Tarcea, într-o declaraţie pentru Digi24.

Cristina Tarcea a făcut aceste precizări în replică la anunţul Liei Savonea, preşedinte al CSM. 

"Doamna Savonea are încredere în opiniile juridice ale domnilor Stan și Deliorga. Eu am încredere în experienţa în drept a judecătorilor Morar și Pivniceru.

Doamna Savonea tânjește de mult la revocarea conducerii ICCJ pentru a numi în loc persoane mai puțin predispuse la independență față de dânsa.

Cât despre Inspecţia Judiciară, tocmai CSM a constatat recent o acțiune disciplinară lovită de nulitate absolută faţă de mine, adică abuzivă. 

Realitatea este că până în septembrie am drept de vot în CSM, vot pe care nu-l poate controla și de care vrea să scape", a transmis Cristina Tarcea.

Lia Savonea a declarat, în contextul deciziei CCR privind completele specializate de la ÎCCJ, că va convoca Secția pentru judecători a Consiliului pentru a stabili responsabilitatea conducerii instanței supreme și, probabil, va fi dispus un control al Inspecției Judiciare.

Potrivit șefei CSM, responsabilitățile privind constituirea completelor revine conducerii Înaltei Curți.

„Am în vedere că Înalta Curte de Casație și Justiție este situată în vârful ierarhiei instanțelor din România, iar conduita managerială a instanței supreme trebuie să o raportăm la un nivel de exigență și rigoare ridicate”, a mai spus Savonea.

CCR a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecție făcută de Florin Iordache. Decizia de admitere a fost luată cu 5 voturi „pentru” și 4 „împotrivă”, din totalul de nouă judecători ai Curții Constituționale.

Prin urmare, magistrații CCR au constatat că a existat conflict juridic de natura între Parlament și ICCJ generat de neconstituirea completelor specializate.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elena Udrea rămâne după gratii. ÎCCJ a respins cererea fostei ministre de revizuire a condamnării în dosarul „Gala Bute”

Mircea Geoană nu poate avea reprezentant în Biroul Electoral Central. Instanța Supremă i-a respins cererea

Cum au fost tratate de instanțe dosare similare cu cel al sociologului Alfred Bulai. Pedepse doar cu suspendare pentru hărțuitori

Procurorul general, plângere împotriva judecătorilor care i-au eliberat din arest pe cei trei frați acuzați de crima de la Padina

Partenerii noștri