Şefa CSM, Lia Savonea, după decizia CCR: Convoc Secția pentru judecători pentru a analiza responsabilitatea conducerii Înaltei Curţi

Data publicării:
lia savonea ganea inquam
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Președintele CSM, Lia Savonea, a declarat, în contextul deciziei CCR privind completele specializate de la ÎCCJ, că va convoca Secția pentru judecători a Consiliului pentru a stabili responsabilitatea conducerii instanței supreme și, probabil, va fi dispus un control al Inspecției Judiciare.

„Cred că Secția pentru judecători are responsabilitate pentru felul în care funcționează justiţia în România. (...) În data de 3 iulie, CCR a constatat existența unui conflict de natură juridică constituţională generat de refuzul Înaltei Curți de a aplica, pe o durată mare de timp a dispoziţiilor legale privind constituirea completelor specializate în materie de corupție în primă instanță. Având în vedere implicațiile deciziei, care va avea drept consecință prelungirea duratei pocedurilor în materie penală cu toate consecințele, în calitate de președinte al CSM, voi convoca Secția pentru judecători în vederea analizării responsabilității conducerii instanței supreme. Cel mai probabil, în urma unui control făcut prin Inspecția Judiciară, cu privire la care Secția va decide”, a declarat Lia Savonea.

Potrivit șefei CSM, responsabilitățile privind constituirea completelor revine conducerii Înaltei Curți.

„Am în vedere că Înalta Curte de Casație și Justiție este situată în vârful ierarhiei instanțelor din România, iar conduita managerială a instanței supreme trebuie să o raportăm la un nivel de exigență și rigoare ridicate”, a mai spus Savonea.

CCR a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecție făcută de Florin Iordache. Decizia de admitere a fost luată cu 5 voturi „pentru” și 4 „împotrivă”, din totalul de nouă judecători ai Curții Constituționale.

Prin urmare, magistrații CCR au constatat că a existat conflict juridic de natura între Parlament și ICCJ generat de neconstituirea completelor specializate.

Sursa: Mediafax

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri