Live

CCR admite parțial conflictul președinte-premier: Iohannis, obligat să numească miniștrii interimari. Dăncilă trebuie să vină la vot

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos /George Călin

Curtea Constituțională a admis, miercuri, parțial, conflictul constituțional invocat de premierul Viorica Dăncilă. Conflictul a fost sesizat de premierul Viorica Dăncilă, după ce Klaus Iohannis a refuzat numirea miniștrilor interimari.

Comunicatul de presă al CCR:

„Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre primul-ministru, pe de o parte și Președintele României, pe de altă parte, cerere formulată de primul-ministru.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi cu privire la pct.1,2 și 3 și cu unanimitate cu privire la pct.4, a decis:

1. Admite cererea și constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniștri, la propunerea primuluiministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituția României, republicată, precum și de refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituția României, republicată.

2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 și nr.5/5324 din 26 august 2019, precum și decretele de desemnare a miniștrilor interimari propuși prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 și nr.5/5364 din 27 august 2019;

3. Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcția de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019.

4. Constată că nu există conflict juridic de natură constituțională între primulministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui de a numi miniștrii titulari propuși de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 și nr.5/5325 din 26 august 2019. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, primului-ministru şi Președintelui României şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”


UPDATE 15:30. Ședința Curții Constituționale s-a încheiat. Judecătorii CCR au admis parțial solicitarea premierului Viorica Dăncilă. Președintele Klaus Iohannis va fi obligat de CCR să revoce, de îndată, miniștrii demiși de Dăncilă, printre care și ministrul Justiției, Ana Birchall, să numească interimarii propuși de premier și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri, însă nu este obligat să numească titularii. În același timp, Viorica Dăncilă va fi obligată să vină în Parlament pentru un vot de încredere.

UPDATE 12.00. Mihaela Ciochină, consilier al Administrației Prezidențiale, a afirmat, despre conflictul dintre Guvern și Președinție sesizat de Viorica Dăncilă, că este unul politic, iar un eventual conflict juridic de natură constituțională ar trebui să fie între Guvern și Parlament.

„Considerăm că presupusul conflict este unul politic, premierul negând la acest moment destrămarea coaliției de guvernare, iar un eventual conflict juridic de natură constituțională ar putea fi numai între Guvern și Parlament, generat de refuzul implicit al prim-ministrului de a solicita aprobarea Parlamentului”, a afirmat Mihaela Ciochină, în fața judecătorilor CCR, la susținerea punctelor de vedere în urma sesizării depuse de Viorica Dăncilă privind un conflict juridic între Guvern și Klaus Iohannis.

Consilierul Administrației Prezidențiale a prezentat, miercuri, punctul de vedere al instituției privind conflictul dintre Guvern și președintele Klaus Iohannis, în urma refuzului șefului statului de a numi propunerile de miniștri.

UPDATE 11.30. Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat că magistrații Curții Constituționale vor constata probabil un conflict generat de refuzul președintelui de a numi miniștri interimari, precizând totodată că șeful statului putea rezolva problema prin consultări, dar a refuzat.

"Problema e că trebuie interpretată Constituția întotdeauna în sensul în care ea să producă consecințe juridice, ea să ușureze funcționarea instituțiilor și autorităților statului, ea să deblocheze mecanisme, și nu să le creeze prin faptă proprie. Din acest motiv, CCR care probabil se va pronunța după dezbateri, așa cum s-a pronunțat domnul președinte, va constata existența unui conflict juridic de natură constituțională generat de refuzul președintelui de a numi cel puțin unul dintre miniștrii interimari, iar prin această decizie, în mod sigur, Curtea Constituțională va arăta și calea de urmat pe care instituțiile implicate în acest conflcit trebuie să o aibă pentru a pune capăt unui blocaj instituțional, guvernamental, care este mult mai amplu, mult mai dur, mult mai greu de suportat decât ceea ce am făcut noi prin desemnarea unui ordonator principal de credite . Ministerele au mult mai multă competență, mai multe atribuții și, dacă mă refer la Ministerul de Interne, care este fără titular în prezent, este, printre altele, pionul principal în organizarea alegerilor", a declarat Toni Greblă.


„Cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre prim-ministrul Guvernului României, pe de o parte și Președintele României, pe de altă parte, cerere formulată de prim-ministrul Guvernului României”, se arată pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Curții Constituționale, publicată pe site-ul instituției.

Miercuri, 11 septembrie, părțile implicate în conflict au avut termenul până la care să transmită opiniile în scris.

Viorica Dăncilă a declarat despre sesizarea la CCR în care reclamă un conflict între Guvern și președintele Klaus Iohannis că ar trebui văzut și ca un mijloc „de a avea niște reguli pe viitor”.

Șeful Executivului trimisese, la Cotroceni, nominalizarea ca interimari a lui Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul, după ieșirea ALDE de la guvernare și demisia miniștrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele Iohannis a refuzat toate propunerile de remaniere ale Vioricăi Dăncilă, inclusiv pe cele de interimari.

„Nu suntem pentru prima dată în această situaţie şi este evident că domnul Iohannis nu a înţeles şi nu înţelege ce se întâmplă după vacantarea unor posturi în Guvern. Prin întârzierea numirii miniştrilor interimari pe posturile eliberate în urma demisiei miniştrilor ALDE, Klaus Iohannis încalcă deciziile Curţii Constituţionale care consacră principiul cooperării şi colaborării loiale între instituţiile publice”, afirma Viorica Dăncilă în 4 septembrie. 

Sursa: Mediafax

Redactare G. Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Partidul SOS România a sesizat CCR privind mandatul președintelui Klaus Iohannis

Guvernul va putea emite ordonanțe și în vacanța parlamentară. Ce domenii sunt vizate de legea promulgată de Iohannis

Reacția Elenei Lasconi, după învestirea noului Guvern: „Au combinat cum au putut ca să nu-şi piardă influenţa”

România are un nou Guvern. Mesajul lui Marcel Ciolacu, la prima ședință a noului executiv: „Știm ce greşeli nu mai trebuie să repetăm”

Partenerii noștri